MF

Aangeboden door MF

Gemengd voeren in ronde baal? Dat kan nu!

20 Mei 2020

Een aantal klanten van loonbedrijf Rick van der Heijden wil het hoogwaardige rantsoen voor de droge koeien verpakt hebben in kleine ronde balen. Met zijn MF RB 4160V rondebalen pers-wikkel combinatie gaat dat uitstekend.

De meeste uren maakt Rick van der Heijden’s MF rondebalenpers nog steeds gewoon op het veld, maar een kleine groep veehouders schakelt hem in om het voer voor de droge koeien in kleine ronde balen te persen. “Dat zijn meestal veehouders die zomerstalvoedering toepassen”, vertelt de loonwerker uit Nistelrode. “Ze gooien de rijkuil dicht omdat de voersnelheid te laag wordt. Maar ze willen wel hun droge koeien een energierijk en smakelijk rantsoen voorzetten en dat in kleine porties kunnen aanbieden.”

Kleine zware balen
Het maken van de ronde balen gebeurt op het erf van de klant. “Vaak op de betonplaat van een rijkuil”, vertelt Rick. “De veehouder maakt het rantsoen aan in de voermengwagen. Meestal is het een mengsel van graskuil, mais, hooi of stro en mineralen. Dat wordt in wiersen op de betonplaat uitgereden en dan ga ik er met de rondebalenpers overheen.” Van der Heijden kan met zijn MF RB 4160 ronde balen maken met een diameter van 90 tot 160 com. “Meestal maak ik kleinere balen. Dat gemengde voer gaat meestal niet zo hard en het is behoorlijk zwaar. Een wiers van 5 meter geeft een baal van 600 kilo.” Voor de kwaliteit van het wikkelen maakt de diameter niet uit want de machine zoekt zelf het hart van de baal voordat hij begint.

Variabele kamer met eindloze riemen
Het maken van goed gevormde ronde balen van gemengd ruwvoer lukt niet met elke rondebalenpers, weet van der Heijden. “Met mijn vorige machine van een ander merk lukte het in ieder geval niet. En sommige collega-loonwerkers schakelen mij nu ook in omdat het met hun eigen machine niet goed gaat.”

Van der Heijden denkt dat de MF het gemengde voer goed kan verwerken door een combinatie van factoren. “De machine heeft een variabele kamer met eindloze riemen. En die pakken het voer direct na de invoer op. Dat is uniek bij MF. Daardoor krijg je ook in de kern van de baal een goede verdichting van het voer. Dat is positief voor de conservering en de stevigheid.”

Wendbare machine
Ook wat betreft de prestaties op het veld is van der Heijden prima te spreken over zijn MF rondebalenpers. “Hij heeft een mooie brede pickup en het hydroflex beveiligingssysteem zorgt dat je minimaal oponthoud hebt van verstoppingen. Ook de enkele as met grote wielen spreekt mij wel aan. De machine is heel wendbaar en je hebt geen sporen van een wringende tandemas op een smalle kopakker.” Het snijwerk van de MF RB 4160 is super volgens van der Heijden. “Mijn klanten zijn enthousiast omdat de balen makkelijk uit elkaar vallen in de voermengwagen.”

Vraag gaat toenemen
De loonwerker denkt dat de klandizie voor het persen van gemengd voer de komende jaren nog zal groeien. “De boeren moeten in de huidige omstandigheden steeds meer uit hun koeien halen. Het is dus belangrijk dat de dieren in optimale conditie aan de lactatie kunnen beginnen. Met deze methode heb je geen energieverlies en de smaak van het voer blijft behouden. De koe zal dus meer opnemen en dat is precies wat je wilt.”

Wilt u meer informatie over de rondebalenpersen? Neem dan contact op met de dealer bij u in de buurt.

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief