Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

6 tips van de specialist voor zonnepanelen op uw bedrijf

17 Juli 2020

Als je door Nederland rijdt zie je steeds meer grote zonnepaneleninstallaties. Gezien de gunstige prijzen is dit wellicht een moment om na te denken over de voordelen van zonnepanelen op het dak van uw agrarisch bedrijf. Specialist Jan Aernoud van Eeken helpt u op weg met 6 tips.

1. Subsidie
De landelijke overheid draait 29 september tijdelijk een subsidiekraan (SDE++) van 5 miljard euro open voor ondernemers die minimaal 50 zonnepanelen willen plaatsen. Goed voor het milieu en een interessante businesscase voor uw bedrijf.

Na installatie ontvangt u 15 jaar lang een subsidie per opgewekte kWh aan zonne-energie. Doordat u zelf energie opwekt, bespaart u bovendien flink op uw energierekening. Verbruikt u niet alle opgewekte groene stroom? Dan verkoopt u het restant aan uw energiebedrijf. Dankzij de subsidie verdient u uw investering doorgaans binnen 7 à 8 jaar terug, terwijl u in totaal 30 tot 40 jaar profiteert van de zonnepanelen (25 jaar opwekgarantie). Zonnepanelen op het dak vraagt deze subsidie gratis voor agrariërs aan.

Heeft u al een grootverbruikaansluiting (> 80 ampère)  en is op uw dak meer dan 1.000 m2 meter beschikbaar voor zonnepanelen? Dat maakt uw businesscase nóg interessanter.

2. Belastingvoordeel kleinverbruikers
Ook als u een aansluiting tot en met 80 ampère in uw meterkast heeft, kunnen zonnepanelen een zeer aantrekkelijke investering zijn.

Dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) wordt de terugverdientijd van uw investering korter. Deze regelingen kunt u toepassen bovenop uw reguliere afschrijving. In totaal is maximaal 73 procent van uw investering in zonnepanelen aftrekbaar.

3. Controleer uw dak
Jarenlang profiteren van je zonnepanelen? Dat kan alleen als uw dak in goede conditie is. Controleer daarom voor de plaatsing altijd de kwaliteit van de dakbedekking en overleg met uw verzekeraar. De eisen op het gebied van (brand)veiligheid zijn steeds strenger. Regeren is vooruitzien.

4. Dakconstructie berekening
Steeds meer verzekeraars en banken stellen eisen aan de dakconstructie. Ik raad daarom altijd aan om een dakconstructie berekening te laten maken door een ingenieursbureau. Veiligheid staat voorop. 

5. Kies voor kwaliteit
Topmerken als Canadian Solar werken met een volautomatisch productieproces en testen de zonnepanelen uitgebreid om de kwaliteit te kunnen garanderen. Ze beschikken over allerlei certificeringen en bieden zekerheid over veiligheid en rendement.

6. Onafhankelijke keuring
Ook de kwaliteit van plaatsing is cruciaal. Kies altijd voor een ervaren specialist en laat uw installatie na plaatsing keuren door onafhankelijk keurinstantie (NEN1010 en NEN-EN-IEC 62446). Veel verzekeraars vragen dit. 

Van Eeken is Technisch Directeur van Zonnepanelen op het dak BV in Barneveld. Het bedrijf maakte de afgelopen jaren een enorme groei door en heeft inmiddels meer dan 700 grote zonnepaneleninstallaties door heel Nederland geleverd. 

Meer weten over de voordelen van zonnepanelen op uw bedrijf? Ontdek de mogelijkheden en bereken wat u kunt verdienen aan zonnepanelen op het dak, via de gratis Online Calculator.

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief