Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen voor risicospreiding

21 Augustus 2020

Nederland is een ideaal land voor zonnepanelen. De zon schijnt veel en het is niet té warm. Ondernemers profiteren bovendien van aantrekkelijke subsidies van de overheid.

Agrarisch ondernemer Teus de Jong liet ruim 16.000 zonnepanelen op de daken van zijn bedrijven plaatsen. We spreken hem bij zijn moderne en grootschalige melkgeitenbedrijf in Lunteren. De locatie is in 2016 volledig nieuw in gebruik genomen en er is plaats voor 3.800 melkgeiten.

Meerdere poten onder je bedrijf
Voor De Jong is het motief voor een investering in zonnepanelen niet ingewikkeld: "Ik heb allereerst gekozen voor zonnepanelen omdat het rendement klopt. Maar wat voor ons een heel belangrijk punt geweest is, is de risicospreiding. Je investeert geld in iets dat los staat van de agrarische sector. En dat vind ik heel belangrijk, dat je meerdere poten onder je bedrijf hebt."

 

Oplossingen voor klimaatproblemen
De agrarische sector is in de media vaak het zwarte schaap als het gaat om klimaatproblemen. De Jong benadrukt graag dat de agrarische sector ook onderdeel kan zijn van de oplossing: "Wij kúnnen investeren in duurzaamheid en hernieuwbare energie. En een van de oplossingen die wij kunnen bieden met onze stallen, is dat we onze daken vol leggen met zonnepanelen."

Kiezen voor kwaliteit
Zonnepanelen zijn dus interessant, maar ze mogen nooit het primaire bedrijfsproces stilleggen. Verkeerd geïnstalleerde zonnepaneleninstallaties kunnen magnetische velden of storingen in elektrisch gestuurde machines en robots veroorzaken. Daarnaast is de brandveiligheid van groot belang. Hoe worden kabels gelegd en weggewerkt? Goede installaties besparen niet op kwaliteit en veiligheid. Ze hebben bijvoorbeeld een laag voltage op het dak, veilig om aan te raken en ideaal voor onderhoud. Bovendien schakelen die automatisch uit bij brand.

De Jong: "Ik wilde qua veiligheid en kwaliteit een goed product hebben. Ik ging niet voor de goedkoopste prijs. Ik heb tijdens het proces gemerkt dat Zonnepanelen op het dak echt gefocust is op kwaliteit. En dat is wel erg belangrijk."

€5 miljard subsidie beschikbaar
De overheid draait in november 2020 tijdelijk een subsidiekraan van 5 miljard euro (SDE++-subsidie) open voor ondernemers die minimaal 50 zonnepanelen willen plaatsen. 

Na installatie ontvangt de ondernemer 15 jaar lang subsidie per opgewekte kWh aan zonne-energie. En zodra de zonnepanelen zijn geplaatst, is de energie die ze opwekken gratis. Bovendien bespaart de zonnepaneleneigenaar op de transportkosten en energiebelasting, die een energieleverancier rekent voor de levering van energie. Wordt niet alle opgewekte groene stroom binnen het bedrijf verbruikt? Dan wordt het restant aan het energiebedrijf verkocht en gaat het terug het net op.

Ondernemers met een grootverbruikersaansluiting (> 3x80 Ampère) en een beschikbaar dakoppervlak van meer dan 1.000 m2, hebben helemaal een interessante business case. Zie bijvoorbeeld dit rekenvoorbeeld.

Meer informatie
Meer weten over de voordelen van zonnepanelen op uw bedrijf? Bereken gemakkelijk wat u kunt verdienen aan zonnepanelen op uw dak, via deze gratis Online Calculator.

* Het hele interview met Teus de Jong kunt u hier bekijken.

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief