Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Verlopen SDE+-subsidie is weggegooide goudmijn

28 September 2020

Een agrariër met een SDE+-subsidiebeschikking heeft goud in handen. Een investering in zonnepanelen kan gemakkelijk 9% rendement per jaar opleveren, en dat 15 jaar lang. Dat percentage kan verder oplopen voor ondernemers die een gunstige SDE+-beschikking hebben uit 2017, 2018 of 2019.

Run op SDE+ subsidie
De SDE+-subsidieronde van vorig jaar was op de eerste dag al overschreden. Er was in 1 dag voor meer dan 5 miljard euro subsidie aangevraagd. Duizenden aanvragers hebben daardoor nooit kans gemaakt op de SDE+-subsidie.

Een agrariër met een SDE+-subsidiebeschikking heeft goud in handen

Het was dus geen verrassing dat tijdens de voorjaarsronde 2020 ruim 6.000 afgevallen projecten opnieuw zijn ingediend. Een echte run op de SDE+-subsidie. Tegelijkertijd zweven er ook meerdere Gigawatt aan SDE+-subsidies rond. Het gaat om ondernemers die in de afgelopen jaren wel subsidie toegekend hebben gekregen, maar nog geen zonnepanelen hebben geplaatst. In sommige gebieden van Nederland is nog geen 15% van het totaal beschikte vermogen gerealiseerd.

Ongebruikte subsidie verloopt
Ondernemers die een subsidiebeschikking hebben, moeten binnen een vastgestelde realisatietermijn hun zonnepanelen installeren. Dit is de uiterste datum waarop het project moet zijn gerealiseerd, anders komt de beschikking te vervallen. Projecten van 15 tot 1.000 kWp hebben daarvoor 18 maanden de tijd. Grotere projecten (van 1 MWp of groter) hebben langer de tijd, namelijk 3 tot 4 jaar.

In verband met COVID-19 maakte minister Wiebbes eerder bekend dat alle projecten die in 2020 opgeleverd moeten worden, een jaar uitstel krijgen.

Aan de ene kant schrijven ondernemers zich massaal in om kans te maken op de subsidie, terwijl aan de andere kant honderden ondernemers hun subsidiebeschikking ongebruikt laten verlopen. Wat gaat er mis?

Wachten met opzet
In veel gevallen is er simpelweg sprake van vergeetachtigheid. De ondernemer is gefocust op zijn dagelijkse werkzaamheden, een zakelijke partner of accountant heeft subsidie aangevraagd en gekregen, en de ondernemer vergeet vervolgens actie te ondernemen. Andere ondernemers wachten met opzet zo lang mogelijk met het installeren van zonnepanelen, omdat de prijzen van zonnepanelen sterk dalen. De toegekende subsidie is gebaseerd op de marktprijzen van tijdens de aanvraag. Dat kan inderdaad flink voordeel opleveren. Maar niet als er te lang wordt gewacht, en de subsidiebeschikking verloopt.

Een gouden kans
Grootverbruikers met een SDE+-subsidie verdienen hun investering gemiddeld in 6 à 7 jaar terug. Daarna blijven de panelen nog vele jaren stroom opwekken en blijft de subsidie nog jaren doorlopen. Zelfs wanneer de subsidie na 15 jaar stopt, gaan de zonnepanelen vaak nog minstens 10 jaar mee. Daardoor bespaart de ondernemer al die tijd enorm op zijn energiekosten. Ook ontvangt hij een vergoeding voor de niet verbruikte stroom.

Zonnepanelen zijn dus goed voor het milieu, maar tegelijkertijd een bewezen rendabele investering voor veel agrariërs, die veel geld verdienen met zonnepanelen. Klik hier voor een rekenvoorbeeld van zonnepanelenspecialist Zonnepanelen op het dak B.V.

Met een SDE+-subsidie verdient een agrariër drie keer geld

  1. Hij ontvangt subsidie per opgewekte kWh zonne-energie.
  2. Hij bespaart op zijn stroomrekening, omdat hij zelf energie opwekt.
  3. De stroom die niet wordt verbruikt, verkoopt hij aan zijn energieleverancier.

Meer informatie
Heeft u een SDE+-beschikking, maar daar nog niets mee gedaan? U heeft goud in handen. Laat uw subsidie niet ongebruikt verlopen.

Vraag bijvoorbeeld vrijblijvend een offerte aan om te ontdekken hoe groot het rendement is dat u kunt halen uit een investering in zonnepanelen op uw dak. Zonnepanelen op het dak heeft meer dan 700 grote zonnepaneleninstallaties bij agrariërs door heel Nederland geplaatst.

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief