Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Het beste verdienmodel met zonnepanelen

12 November 2021

Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit verschillende onderdelen. De zonnepanelen vormen samen de omvormers, het hart van de installatie. Zonnepanelen produceren gelijkstroom, omvormers zetten deze stroom om in het voor ons bruikbare wisselstroom.

In zonnepanelenland zijn er twee manieren om de panelen op een omvormer aan te sluiten: per string (een lange serie) of per twee geschakeld. Een traditionele stringomvormer is te vergelijken met de oude kerstlichtjesslinger. De panelen liggen serie-geschakeld aan elkaar vast. Het paneel dat de minste energie opbrengt, bijvoorbeeld door ouderdom, vuil of schaduw, haalt het vermogen van alle panelen in die string naar beneden. De zwakste schakel bepaalt.

SolarEdge met Power Optimizers
Er zijn partijen die dat zonde vinden. In bovenstaande situatie worden de meeste zonnepanelen namelijk niet optimaal benut. Daarom werken zij liever met Power Optimizers. Een Power Optimizer is een klein kastje dat maximaal één of twee panelen aan elkaar schakelt. Presteert een paneel minder door schaduw of vermogensverlies? Dan heeft alleen het duo er last van. De rest van de installatie presteert nog optimaal.

Verdienmodel
De zonnepanelenspecialist Zonnepanelen op het dak B.V. uit Barneveld is een van die partijen. "Een installatie met Power Optimizers is wat duurder in de aanschaf. Ondernemers die alleen naar de prijs kijken, haken daarom al snel af. Zonde, wat een installatie met Power Optimizers kan zomaar 8 tot 12% meer energie opwekken dan dezelfde installatie zonder Power Optimizers. En als je dat over de looptijd van dertig jaar uitrekent, dan kom je erachter dat het verdienmodel veel beter is", aldus technisch directeur Van Eeken.

Langere werkdagen
En dat is nog niet alles. Power Optimizers hebben nog een functie die zorgt voor extra zonne-energie. Elke installatie heeft 's ochtends – net als wij – tijd nodig om op te starten. Power Optimizers krijgen 's ochtends van hun omvormer een boost. Hierdoor start de installatie eerder op en heeft deze 's avonds minder tijd nodig om terug te schakelen. De installatie maakt dus langere werkdagen.

Garanties en veiligheid
Van Eeken: "Wat misschien nog wel belangrijker is, is dat Power Optimizers een installatie ook veiliger maken. Het detecteert vlambogen (kortsluiting waarbij vonken vrijkomen), sluit een installatie direct uit bij gevaar en maakt een installatie aanraakveilig." Daardoor is er volgens Van Eeken veel minder kans op ongelukken, bijvoorbeeld bij onderhoudswerkzaamheden op het dak.

En dat is terug te zien in de garanties: Power Optimizers komen standaard met 25 jaar garantie. De omvormers die ermee samenwerken hebben twaalf jaar garantie, ten opzichte van vijf jaar bij standaard omvormers.

Bereken uw voordeel
Wilt u weten hoeveel stroom u kunt opwekken en wat u kunt verdienen met zonnepanelen? Bereken het eenvoudig met deze gratis online zonnepanelen calculator.
 

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief