Dossier | Oekraine

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft schokgolven teweeg gebracht op de agri- en foodmarkten. Lees alle ontwikkelingen over de impact van de oorlog op de prijzen, handel en business in dit dossier.

gas

Analyse Aardgas

Brussel wil af van aardgas uit Rusland

Een stabiele goede aanvoer van LNG zorgde ervoor dat de Europese gasmarkt weer een beetje tot bedaren komt. Onzekerheid blijft echter overheersen. En dat is te zien aan de prijzen. Hoewel de prijsschommelingen wat afzwakken blijft de notering nog altijd boven de prijzen van voor de Russische inval in Oekraïne.
Vandaag 17:30 uur
tanken diesel brandstof

Analyse Olie

Zorgt de hoge dieselprijs voor minder vraag?

De verliezen op de oliemarkt in de eerste helft van de week zijn de laatste dagen weer bijna goed gemaakt. Berichten over teruglopende vraag worden afgewisseld door zorgen over minder beschikbaarheid en dat is de notering goed terug te zien.
Vrijdag 18:40 uur
Joe Biden

Nieuws Oorlog Oekraïne

VS wil graanschuur van de democratie zijn

President Joe Biden wil dat Amerikaanse boeren de productie opvoeren nu door de oorlog in Oekraïne voedselzekerheid op het spel staat. Daarom verdubbelde hij deze week de subsidie naar $500 miljoen voor extra kunstmestproductie. Ook moedigt hij akkerbouwers in de VS aan om dit jaar een volgteelt in te zaaien.
Vrijdag 16:30 uur
graan tarwe graanoogst tarweoogst Agrifoto wintertarwe

Analyse Granen & Grondstof

Wasde-rapport zet tarwemarkt op scherp

Lagere oogstverwachtingen en kleinere eindvoorraden kenmerken het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), dat gisteren (donderdag 12 mei) werd gepubliceerd. Het ministerie geeft daarmee een bullish signaal af en dat is de markt duidelijk niet ontgaan.
Vrijdag 11:45 uur
graan graansilo Oekraine

Nieuws Granen en Grondstof

EU schiet Oekraïne te hulp bij graanexport

De Europese Commissie heeft vandaag (donderdag 12 mei) een actieplan gepresenteerd om solidariteitscorridors op te richten om te garanderen dat Oekraïne graan kan uitvoeren. Daarnaast zijn de routes nodig om goederen van humanitaire hulp tot diervoer en meststoffen Oekraïne binnen te krijgen.
Donderdag 17:45 uur
voer melkveebedrijf koeien koeienstal voerhek Oekraine

Nieuws melk

Oekraïense zuivelsector veert weer op

De Oekraïense melkproductie en verwerking herstellen geleidelijk weer van de oorlog die in de voorbije maanden een groot deel van het land in de greep hield. Nu de strijd zich meer concentreert in het oosten en zuidoosten, komt het leven in de rest van het land weer steeds meer op gang.
Donderdag 10:15 uur
rusland oorlog

Analyse Aardgas

Een derde van gasaanvoer uit Rusland gestremd

De aanvoer van Russisch gas heeft deze week een flinke tegenvaller te verwerken gekregen. Door de oorlog heeft Oekraïne is aanvoer door de Loegansk regio niet langer mogelijk. Ongeveer een derde van de Russische export naar Europa loopt via dat knooppunt. De aanvoer van LNG gaat nog wel onverminderd door. Hoe verwerkt de markt deze mee- en tegenvallers?
11 Mei 2022
tarwe tarweoogst australie oogsten

Analyse Granen & Grondstof

In aanloop naar de oogst neemt de spanning toe

De spanning op de granenmarkt houdt aan. Het effect van de recente regen in delen van het belangrijkste tarwegebied in de VS is door handelaren afgezet tegen droogte in andere delen van de wereld en de problemen in het Zwarte Zee gebied. Daarnaast kijken handelaren uit naar het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), dat donderdagavond Nederlandse tijd gepubliceerd zal worden.
11 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief