Shutterstock

Analyse Energie

Olie duurder en zorgen om capaciteit elektriciteitsnet

5 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De elektriciteitsmarkt blijft op een stabiel niveau, maar er is wel redelijk veel energienieuws deze week. Afgelopen maand stegen de CO2-emissierechten. Dat heeft op termijn vaak gevolgen voor de stroomprijs. En Enexis trok deze week aan de bel. Volgens de netbeheerder blijft de infrastructuur van het elektriciteitsnetwerk achter bij de eisen die eraan gesteld worden door de energietransitie. Verder zit de oliemarkt in de lift. Dat komt vooral door een verrassend bericht van de OPEC+.

De olieprijs is deze week fors opgelopen. Afgelopen dinsdag 2 maart stond de prijs voor een vat Brent olie nog op $62,59. Dat is inmiddels gestegen naar $68,47 per vat, de hoogste prijs sinds een jaar. De prijsstijging is veroorzaakt door het besluit van de OPEC+-landen om de huidige productie beperkingen ook in april onveranderd te laten. Dat besluit kwam voor velen als een verrassing. De meeste analisten verwachtten eerder nog dat de OPEC+-leden meer olie zouden oppompen.

Ook de vrijwillige productie beperking van Saoedi-Arabië van 1 miljoen vaten per dag blijft in april van kracht. Rusland en Kazachstan hebben wel toestemming gekregen hun productie iets op te voeren. De grote winnaar van het akkoord zijn de Verenigde Staten. De dure schalieolie kan bij deze hoge prijzen ruim boven de kostprijs gewonnen worden.

Kleine stijging dieselprijs
De prijs van diesel zit net als ruwe olie in de lift. De stijging is wel minder extreem. Begin deze week stond de prijs van diesel bij levering vanaf 4.000 liter nog op €102,26 per 100 liter. Na een dip op woensdag is de prijs vandaag (vrijdag 5 maart) gestegen naar €103,07 per 100 liter.

Weer zorgt voor rust op de elektriciteitsmarkt
Op de elektriciteitsmarkt heerst een rustige stemming. Mede door het stabiele weer zijn er geen grote pieken en dalen in de energievraag. Ook het aanbod is daardoor redelijk stabiel. De prijzen op de EPEX SPOT blijven deze week rond de €50 per MWh schommelen.

Analisten verwachten voor de korte termijn geen grote wijzigingen in de elektriciteitsprijzen. Na het weekend wordt het wat warmer volgens de meeste weerberichten. De stroomprijs zou daardoor nog wat kunnen zakken.

Addertje onder het gras
CO2-emissierechten zijn in februari flink in prijs gestegen. In januari kosten de emissierechten rond de €33 per ton CO2. In februari heeft de prijs de €40 per ton doorbroken. Inmiddels is de prijs wel weer wat gezakt. Donderdag 4 maart noteerde een emissierecht voor een ton CO2 €38,38. Dat kan op de langere termijn een prijsopdrijvend effect hebben op de stroomprijs. Centrales moeten immers deze rechten hebben om energie te mogen produceren en willen die extra kosten doorbereken aan hun klanten.

Grote opgave voor infrastructuur elektriciteitsnet
Netbeheerder Enexis uitte deze week zorgen over de eisen die door de energietransitie gesteld worden aan het elektriciteitsnet. Het bedrijf zegt alles op alles te zetten om duurzame initiatieven zo snel mogelijk aan te sluiten. "Maar er zijn grenzen aan wat je van de huidige infrastructuur kunt verwachten. Onbegrensd investeren in het uitbreiden van de netten is niet alleen praktisch een uitdaging, maar het brengt ook onnodige maatschappelijke kosten met zich mee", zegt Evert den Boer, CEO van de Enexis Groep. Hij pleit er dan ook voor om het bestaande net efficiënter te gebruiken. "Dat kan bijvoorbeeld door plannen voor grootschalige energieopwekking in de buurt van grote afnemers te situeren. Maar er valt ook aan te denken om de piekproductie van wind- of zonneparken af te toppen."

De regionale energiestrategieën hebben een flinke impact op het energienet volgens Enexis. Daarbij komen nog ambitieuze plannen voor woningbouw en duurzame industrie en mobiliteit bij. Volgens Enexis is die opgave voor de infrastructuur zo groot dat niet al het werk gelijktijdig uitgevoerd kan worden. Het bedrijf spreekt zich daarom uit voor een sterkere regisserende rol voor de rijksoverheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Analyse Olie

Dieseltank laten vullen is weer een dure liefhebberij

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden