Shutterstock

Nieuws Energie

Flinke groei zonnepanelen en windturbines

8 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De stroomproductie is vorig jaar gegroeid ten opzichte van 2019. Er wordt vooral meer stroom opgewekt met windmolens, zonnepanelen en gascentrales. Het gebruik van kolen verliest juist aan populariteit. De stroomprijs is als gevolg van de coronacrisis flink gedaald. Dat meldt Tennet in de deze week uitgebrachte jaarlijkse marktupdate.

"De energietransitie is in volle gang en wordt steeds duidelijker zichtbaar in de elektriciteitsmix", zegt Maarten Abbenhuis, COO van Tennet. "Het realiseren van de energie-infrastructuur van de toekomst is het komende decennium de grote uitdaging voor Nederland en Europa."

Meer zonnepanelen en windturbines
De capaciteit van duurzame energie is behoorlijk uitgebreid vorig jaar, blijkt uit de Market Update 2020. In totaal is er 7,3 GW aan duurzaam vermogen bijgekomen. Bij zonne-energie is de groei met 3,1 GW het sterkst. In 2020 is 49% meer zonne-energie opgewekt dan in 2019. Door de ingebruikname van de windparken op zee bij Borssele is de capaciteit gegroeid met 1,4 GW. Een uitbreiding van maar liefst 66%. In totaal is er 23 TWh energie uit duurzame bronnen opgewekt in Nederland. "Op diverse plekken loopt het elektriciteitsnet tegen zijn grenzen aan om al deze duurzame stroom te transporteren", zegt Abbenhuis. Tennet en de regionale netbeheerder werken hard om bestaande en nieuwe plannen voor duurzame energie in te passen, zodat het elektriciteitsnet duurzaam, toekomstbestendig en betaalbaar blijft.

Voor eerst weer netto-exporteur elektriciteit
De elektriciteitsprijs op de Centraal West-Europese markt (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk) komt voor 2020 uit op gemiddeld €32 per MWh. De stroomprijs is als gevolg van de coronacrisis met 19% flink gedaald. Vooral tijdens de eerste lockdown, die eind maart van kracht werd, was een scherpe daling in de prijs te zien. Industrieën in een aantal landen hebben vooral in het begin van het jaar hun productie flink teruggeschroefd of stilgelegd. Daardoor was er veel minder vraag naar stroom en gas. Door de lagere vraag en uitbreiding van de productiecapaciteit is Nederland voor het eerst sinds 1981 weer netto-exporteur van elektriciteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Elektriciteit

Volatiele stroommarkt vraagt om vernieuwingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden