Agrifoto

Analyse Energie

Duurzame energie vaak mogelijk zonder subsidie

16 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Na een een stabiele periode zit de prijs van olie deze week weer in de lift. Ook op de elektriciteitsmarkt is er een trendbreuk. Weken lang waren er grote pieken in het aanbod van stroom. Deze week was er minder onbalans op de elektriciteitsmarkt dan we de afgelopen periode gewend waren.

Door het bewolkte en buiige weer lag de opbrengst van zonnepanelen lager. Grote pieken in het aanbod van stroom zijn daardoor uitgebleven. De gemiddelde elektriciteitsprijs was deze week €58 per MWh. Zondag 11 april lag de prijs op €48,87 per MWh op de EPEX-spotnotering. Woensdag 14 april steeg dat naar €66,57 per MWh. De prijsrange is daarmee veel kleiner dan in de voorbij weken het geval was.

Voor de komende week wordt zachter weer voorspeld. Waarschijnlijk zorgt dat voor iets minder vraag naar stroom. De weerberichten voorspellen zonnig en relatief windstil weer. Op het elektriciteitsnet is daarom waarschijnlijk meer aanbod van zonne-energie en minder windenergie dan afgelopen week. Analisten verwachten dat de elektriciteitsprijs stabiel tot ligt dalende zal zijn komende week.

Subsidie lang niet altijd nodig
Hernieuwbare energieprojecten kunnen in veel gevallen met veel minder subsidie toe. Dat blijkt uit onderzoek van Daan Hulshof, onderzoeker en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. De subsidies zorgen ervoor dat investeerders relatief hoge winsten oftewel overwinsten halen op hun gesubsidieerde projecten. Hulshof berekende dat deze overwinst voor een gemiddeld rendabel project 30% bedraagt.

"Dit zorgt ervoor dat de overheid meer belasting moet heffen op bijvoorbeeld gas en elektriciteit", zegt Hulshof in het persbericht. "Dit is niet alleen inefficiënt, maar ook ongewenst vanwege de onrechtvaardigheid die er vanuit gaat. Deze subsidies, grotendeels opgebracht door burgers, zijn bedoeld om een bijdrage te leveren aan het behalen van onze klimaatdoelen en niet om investeerders overmatig te belonen". Hulshof pleit er dan ook voor het huidige subsidiesysteem tegen het licht te houden.

Protest tegen verbod op kolen
Het Duitse energiebedrijf Uniper maakte vandaag (vrijdag 16 april) bekend dat het mogelijk juridische stappen onderneemt tegen de Nederlandse staat. Het bedrijf opende in 2016 een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte. Door veranderde wetgeving omtrent het gebruik van steenkool moet deze elektriciteitscentrale nu voor 1 januari 2030 gesloten worden. Dat is grofweg 15 jaar voor het einde van de levensduur van de centrale en zonder dat daar een schadeloosstelling tegenover staat.

"Uniper heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2035 CO2-neutraal te werken", zegt David Bryson COO van Uniper. "In onze ogen is de Maasvlakte een perfecte locatie voor de productie van groene waterstof waarmee we een grote rol kunnen spelen in het halen van de Nederlandse waterstof ambities. We hopen dan ook tot een voor alle partijen acceptabele oplossing te komen".

Olieprijs stijgt
De prijs van ruwe olie is opgelopen deze week. Maandag noteerde een vat Brent ruwe olie $63,13. Dat is gestegen naar $66,95 voor een vat vandaag (vrijdag 16 april). De markt neemt daarmee een voorschot op verder economisch herstel in Noord-Amerika en een aantal Europese landen. De vaccinatieprogramma's in bijvoorbeeld de VS en het VK beginnen hun vruchten af te werpen en het openbare leven wordt geleidelijk hervat. De relatief zwakke koers van de dollar geeft nog een extra boost aan de olieprijs.

Volgens analisten lijkt de oliemarkt geleidelijk aan momentum op te bouwen om de bovenkant van de prijsgrens te doorbreken. Of de prijsstijging van olie doorzet is onzeker. Gezien de stijging van andere grondstoffen deze week kan het volgens analisten eigenlijk alle kanten op. Een correctie is goed mogelijk, maar er zijn ook tekenen dat het bullish sentiment aanhoudt.

Amerikaanse boeren bestellen massaal diesel
De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) meldde eerder deze week dat de voorraden brandstof vorige week met 2,1 miljoen vaten is afgenomen. Vooral de Amerikaanse boeren slaan op het moment veel diesel in, meldt de EIA. Het plantseizoen staat op het punt van beginnen of is al begonnen en boeren laten nu de tank nog even vullen.

In Nederland is de dieselprijs ook gestegen deze week. Al zal de landbouw daar een veel kleinere rol in hebben. Maandag 12 april kostte diesel €101,20 per 100 liter. Vandaag 16 april is dat gestegen naar €102,59 per 100 liter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden