Shutterstock

Analyse Energie

Olie daalt, elektriciteit blijft aan de prijs

18 Juni 2021 - 1 reactie

Op de energiemarkt ontstaat een tweedeling. Elektriciteit blijft flink aan de prijs, ondanks het grote aanbod van zonne-energie. Olie is juist wat in prijs gezakt. Zijn oliehandelaren te optimistische geweest over economisch herstel of is er slechts sprake van een tijdelijke correctie?

De olieprijs lijkt over het voorlopige hoogtepunt heen. Afgelopen weken stuwde positieve economische verwachtingen en productiebeperkingen van de OPEC+ de olieprijs op. Dinsdag 15 juni noteerde een vat Brent ruwe olie $74,25. Dat is vandaag (vrijdag 18 juni) gedaald naar $72,40 per vat.

Correctie of trendbreuk?
Of er sprake is van een pauze in een opgaande markt of dat de weg naar beneden is ingezet, lopen de meningen nogal uit een. Sommige analisten stellen dat de huidige dip wordt veroorzaakt door speculanten die nu hun winst nemen, maar dat in de onderliggende factoren (vooral economische groei) niet veranderd zijn.

Andere denken dat de trend breder is en kijken daarvoor naar prijzen van andere grondstoffen als metalen en granen, die ook dalen sinds een paar dagen. Zij vrezen voor negatieve effecten van het beleid van de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Fed. Gisteren (donderdag 17 juni) maakte de Fed namelijk bekend dat de rente voor het einde van 2023 met 2 stappen van 0,25% wordt verhoogd. Eerder verwachte de Fed niet voor 2024 de rente te verhogen.

In de brandstofprijzen is er nog weinig merkbaar van de correctie op de oliekoers. De dieselprijs bereikte deze week de hoogste prijs in bijna anderhalf jaar. Vorige week koste diesel nog €105,96 per 100 liter. Dat liep deze week op tot €107,06 per 100 liter gisteren (donderdag 17 juni). Vandaag is de prijs weer iets gezakt naar €106,70 per 100 liter.

Stroom blijft duur
Elektriciteit blijft flink aan de prijs. Woensdag 16 juni piekte de EPEX spot notering op €87,62 per MWh, het hoogste niveau sinds ruim 3 jaar. Zelfs tijdens de zonovergoten middaguren blijft de uur prijs op de spotmarkt rond de €60 per MWh hangen. Alleen op zondag was er door mindere vraag wel een prijsdip. Maar met €48,93 per MWh is die dip minder dan de afgelopen weken nog al eens het geval was.

De perkt aanbod van windenergie en onderhoudswerkzaamheden aan elektriciteitscentrales zorgen voor een beperkt aanbod van elektriciteit. Analisten verwachten dat hier de komende week weinig verandering in komt. Voor de komende week blijft dat de stroomprijs gelijk aan deze week.

Kustbescherming en energieopslag
Werken aan dijkverzwaring en tegelijk een mogelijkheid voor energieopslag creëren. Het kan volgens Delta21. De organisatie heeft een plan uitgewerkt voor een waterkering onder de Tweede Maasvlakte voor de monding van het Haringvliet. Met de waterwerken ontstaat als het ware een kunstmatig meer van circa 20 km2 in de zee. Met een gemaal wordt rivierwater afgevoerd, waardoor in een situatie met hoge zee- en rivierstand toch kan worden geloosd. Het verhogen van de rivierdijken - wat nodig is vanwege de verwachte stijging van de zeewaterspiegel - kan daardoor achterwege blijven.

Een neveneffect van deze oplossing is de opslag van (elektrische) energie. In uren met een groot aanbod van elektriciteit worden de pompen aangezet en wordt de stroom in de vorm van water opgeslagen. Als de vraag naar elektriciteit weer aantrekt, kan het water worden afgelaten en via turbines weer omgezet worden in elektriciteit.

In totaal kan op deze manier circa 1,8 GW energie opslagen worden voor een periode tot 12 uur. Volgens de initiatiefnemers kan het meer daarmee een wezenlijke bijdrage leveren in de uitdagingen van de energietransitie. In uren van overaanbod wordt voorkomen dat beschikbare opwekcapaciteit moet worden afgeschakeld.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Huub Lavooij 19 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10892864/olie-daalt-maar-elektriciteit-blijft-aan-de-prijs]Olie daalt maar elektriciteit blijft aan de prijs [/url]
Mooi bericht over Delta21 in de Boerenbusiness.
Als er in 2030 niet meer opslag is dan nu, dan zal ca. 25% van de opgewekte schone energie door wind en zon moeten worden afgeschakeld. EZK heeft daarvoor de mantra: Waterstof. maar een waterstoffabriek wil ook continue draaien en is een prima vervanger van gas, maar geen goed opslagmedium. Opslag in water wordt wereldwijd veel toegepast, vreemd genoeg niet in een waterland als Nederland. Delta21 Energie zou een mooie coöperatie voor boeren kunnen zijn. Straks staan zij aan de zijlijn met hun windturbines en zonneparken, mits ze zich kunnen en willen verenigen. met vriendelijke groet Huub


U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Energie

Ook de oliemarkt doet aan Black Friday

Inside Energie

Notering ruwe olie moet een veer laten

Inside Energie

Energiemarkt beweegt in nieuwe patronen

Inside Energie

Energie en politiek hangen nauw samen, blijkt weer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief