Shutterstock

Politiek Europese Commissie

12 EU-landen onder vuur vanwege oneerlijke handel

29 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese Commissie start een inbreukprocedure tegen 12 lidstaten die onvoldoende maatregelen hebben genomen tegen oneerlijke handelspraktijken in de agri- en voedselketen. Onder andere België, Italië en Polen hebben volgens de Commissie te weinig maatregelen genomen.

Frankrijk en Estland hebben laten weten dat hun wetgeving slechts gedeeltelijk aan de richtlijn voldoet. De richtlijn is aangenomen op 17 april 2019 en de lidstaten hadden tot 1 mei van dit jaar de tijd deze te implementeren. De Commissie heeft de betrokken landen een formele ingebrekestelling  gestuurd en gevraagd maatregelen te nemen. De lidstaten hebben 2 maanden om daarop te reageren.

Beschermen van de boer
Het doel van de richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken is om de positie van boeren en andere kleinschalige leveranciers te verbeteren. De richtlijn behandelt onder meer het te laat betalen en het op het laatste moment annuleren van een order met bederfelijke waren. Ook het eenzijdig of achteraf aanpassen van contracten, het dwingen van de leverancier tot het betalen van verspilde producten en het niet nakomen van schriftelijk vastgelegde contracten moet volgens de richtlijn in wetgeving worden vastgelegd.

Boeren en andere leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf of organisaties de deze bedrijven vertegenwoordigen moeten de mogelijkheid hebben dergelijke praktijken van afnemers te melden. Vervolgens moeten de nationale autoriteiten deze klachten in behandeling nemen en eventueel optreden tegen dergelijke praktijken. Daarbij moet vertrouwelijkheid in acht genomen worden om eventuele represailles van de afnemers tegen de melders te voorkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden