Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs daalt door corona, stroomprijs piekt juist

7 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De oliemarkt zit een beetje in mineur op het moment. Zorgen over het coronavirus in China en de groeiende voorraden van ruwe olie in de Verenigde Staten leiden tot druk op de prijs. De elektriciteitsprijs aan de andere kant bereikte het hoogste niveau in bijna tien jaar tijd. 

De elektriciteitsmarkt bewoog flink afgelopen week. Opvallend is dat de prijs op de 'EPEX Spot'-notering het laagste punt op zaterdag (en niet op zondag) bereikte, met €48,40 per MWh. Woensdag 4 augustus bereikte de elektriciteitsprijs het hoogste niveau in bijna tien jaar tijd met €98,67 per MWh. Inmiddels is de prijs weer wat gezakt en kwam vrijdag 6 augustus uit op €69,06 per MWh.

Voor de komende dagen lijkt er weinig verandering te komen in de grote schommelingen in het elektriciteitsaanbod. Door de weersverwachtingen en regen van afgelopen periode wordt maar beperkt zonne-energie opgewekt. Pas in de tweede helft van de week lijkt het vaster en zonniger te worden en kunnen we wat meer aanbod van elektriciteit verwachten. Ook de Cobra- kabel naar Denemarken komt tegen die tijd weer in bedrijf, wat de import van (goedkope) stroom vergemakkelijkt.

Klein aantal grote vervuilers
Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado blijkt dat een klein aantal extreem vervuilende elektriciteitscentrales goed zijn voor een groot deel van de CO2-uitstoot. De onderzoekers hebben een model samengesteld waarin de elektriciteitsproductie en CO2-uitstoot van bijna 30.000 energiecentrales uit 221 landen is vergeleken.

Steen- en bruinkool centrales zijn - volgens het onderzoekers - de meest inefficiënte en daarmee ook de meeste vervuilende centrales. Van de tien meest vervuilende centrales staan zes in Oost-Azië, twee in India en twee in Europa. De meest vervuilende centrale ter wereld is Belchatow-centrale in Polen. Door gericht de sterkst vervuilende centrales aan te passen is de CO2-uitstoot relatief makkelijk met 17% tot wel 49% te verminderen.

Olie zit in een dip
De olieprijs is afgelopen week flink gezakt. Eén vat Brent-olie koste vrijdag 30 juli nog $76,33. In een paar dagen tijd is daar $6 af gegaan en daarmee kwam de koers woensdag 4 augustus uit op $70,22. De prijs loopt weer wat op en dat bracht de prijs van een vat Brent olie naar een niveau van $72,13 op vrijdag 6 augustus.

De Delta-variant van het coronavirus drukt afgelopen week overigens een stevig stempel op de oliemarkt. China meldt nieuwe coronagevallen en in bijna twee weken tijd is het coronavirus in bijna de helft van de provincies vastgesteld. Beijing besloot daarop uit 23 regio's geen treinreizigers meer toe te laten en de regering heeft inwoners van 46 steden opgeroepen niet te reizen; tenzij absoluut noodzakelijk. De Chinese overheid publiceerde daarnaast nog tegenvallende groeicijfers voor de maakindustrie.

Productie en voorraad groeit
In de Verenigde Staten zijn de brandstofvoorraden afgelopen week onder het vijfjarige gemiddelde gezakt, omdat de vraag weer bijna is hersteld. De raffinaderijen hebben wel grotere voorraden ruwe olie door tegenvallende export. De OPEC+ blijft ondertussen de productie opvoeren. Reuters meldde dat in juli 610.000 vaten per dag meer zijn opgepompt door het kartel dan in juni. Vanaf augustus is het de bedoeling dat daar iedere maand (tot en met april 2022) nog eens 400.000 vaten bijkomen. De OPEC+ spreekt wel vertrouwen uit in een spoedig herstel van de wereldeconomie.

De relatief kleine Amerikaanse brandstofvoorraden hebben op de Nederlandse dieselmarkt gelukkig geen effect. Maandag 2 augustus kostte diesel €109,09 per 100 liter. Dat is de afgelopen met bijna €2 gezakt naar €107,19 per 100 liter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Olie

Dieseltank laten vullen is weer een dure liefhebberij

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden