Agrifoto

Analyse Energie

Stroommarkt steeds extremer, klein herstel olie

14 Augustus 2021

Dat de elektriciteitsprijs fluctueert zijn we gewend, maar deze weken waren de prijsschommelingen extreem. Op de oliemarkt zijn de koersen bezig met een voorzichtig herstel na de flinke daling vorige week. Het Witte Huis doet een poging de prijsstijging te beperken, maar heeft dat effect?

Dat de elektriciteitsmarkt een markt van uitersten is hebben we al regelmatig gezien de afgelopen maanden. Deze week is het verschil wel erg extreem. Zondag 8 augustus stond de EPEX Spot op €8,54 per MWh. Dat is het laagste niveau sinds begin mei. Een paar dagen later schoot de prijs door de €100 per MWh. Woensdag 11 augustus stond de koers op €100,72 en donderdag zelfs €106,56 per MWh.

Het is meer dan 10 jaar geleden dat de spotprijzen in de buurt kwamen van deze niveaus. Zelfs op de elektriciteitsmarkt is een factor 12 tussen de laagste en hoogste prijs in een week wel erg groot. Insider wijten de grote verschillen aan de forse toename van wind- en zonne-energie. De productie van die bronnen is moeilijk te sturen. Door de vakantieperiode is er minder vraag naar elektriciteit, terwijl er afgelopen weekend vrij veel wind stond en ook de zon redelijk scheen. Dat zorgde voor een ruim aanbod. Een paar dagen later viel de wind weg en sloeg de markt om naar een tekort.

Aandacht voor het elektriciteitsnet
De zorgen van onder meer de netbeheerders over de leveringszekerheid lijken meer dan terecht. Aandacht voor de opslag van elektriciteit is er, maar er worden nog onvoldoende stappen gezet. En dat terwijl er meer windmolens en zonnepanelen bijkomen. Zo blijkt uit vorige week gepubliceerde cijfers van de RVO over de SDE subsidie dat er de komende jaren in ieder geval 9 gigawattpiek aan zonnepanelen bijkomen.

Het Nederlandse net is hierop niet berekend. Aanpassen kan, maar kost tijd en geld. Netbeheerder Liander roept daarom op tot een versnelde afbouw van de huidige salderingsregeling voor kleinverbruikers met een aansluiting tot 3x80 ampère. Dat geld kan beter worden gebruikt voor het stimuleren van thuisaccu's. Daarmee kan de piekbelasting worden opgevangen en wordt voorkomen dat zonne-installaties af moeten schakelen door overbelasting van het net.

Voorzichtig herstel olie
De olieprijs zet een voorzichtig herstel in. Maandag 9 augustus noteerde een vat Brent ruwe olie $69,21. Woensdag liep dat op naar $71,69, het hoogste punt deze week. Op vrijdag (13 augustus) is dat weer iets gezakt naar $71,16 per vat.

De kleine piek op woensdag is veroorzaakt door het Amerikaanse Witte Huis. President Joe Biden mengde zich in de discussie over de productieplanning van de OPEC+ landen en riep op de productie sneller op te voeren. Dit om de stijging van brandstofprijzen en de daarmee samenhangende inflatie te temperen.

Niet het gewenste effect
De markt reageerde daar wat anders op de het Witte Huis waarschijnlijk verwachtte. De VS is geen lid van de OPEC+ en heeft maar een beperkte invloed op het kartel. De gedachte achter de oproep - een steuntje in de rug voor de OPEC leden die voor productieverhoging zijn - kwam niet goed uit de verf. De discussie over de productiequota vindt toch wel plaats, daar zijn de Amerikanen niet voor nodig. Integendeel, analisten en handelaren schatten in dat de Amerikaanse poging de onderlinge banden in het kartel nog weleens kan versterken.

Opvallend is dat het Witte Huis wel een oproep deed aan de OPEC en niet aan de Amerikaanse oliemaatschappijen. Voor analisten een duidelijk signaal dat het met de angst voor tekorten op de oliemarkt wel meevalt.

De dieselprijs is deze week grotendeels stabiel gebleven. Dinsdag 10 augustus reageerde de dagprijs nog wel even op de lage oliekoers van ruwe olie een dag eerder. De prijs stond daardoor even op €105,76 per 100 liter. De rest van de week bleef de prijs net boven de €107 hangen, vandaag (vrijdag 13 augustus) €107,05 per 100 liter.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Energie

OPEC+ zet doelprijs olie rond $70 per vat

Analyse Energie

Ook de oliemarkt doet aan Black Friday

Inside Energie

Notering ruwe olie moet een veer laten

Inside Energie

Energiemarkt beweegt in nieuwe patronen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief