Shutterstock

Nieuws Varkenshouders

Duitsland breidt coronasteun landbouw uit

16 September 2021 - Stef Wissink

Duitse landbouwbedrijven kunnen langer aanspraak maken op coronasteun. De bestaande regelingen zouden oorspronkelijk eind oktober aflopen, maar worden nu tot eind dit jaar verlengd. Vooral varkenshouders kunnen waarschijnlijk geld tegemoet zien.

Het Duitse ministerie van financiën maakte dit recent bekend, vlak voor het crisisoverleg waar over de moeilijke financiële situatie waarin varkensbedrijven op dit moment verkeren werd gesproken. Bij dit overleg waren vertegenwoordigers uit de landbouw, de vleesverwerking en de politiek aanwezig.

Duitse variant TVL-regeling verlengd
Hoewel de regeling voor coronasteun voor alle landbouwsectoren beschikbaar komt, wordt verwacht dat met name varkensbedrijven voor de steun in aanmerking komen. Mede vanwege de coronapandemie is de afzet van varkensvlees flink verstoord en verkeren boerenbedrijven in grote financiële problemen. De regelingen zijn ook in Duitsland gebaseerd op het percentage omzetverlies dat een onderneming lijdt.

Gisteren riep Clemens Tönnies, Duitsland grootste varkensverwerker, al op tot financiële steun op korte termijn voor bedrijven in de hele keten. Volgens hem leiden ook bedrijven in verwerking op dit moment forse verliezen. Het gebrek aan afzetmogelijkheden heeft geleid tot recordhoeveelheden varkensvlees in Duitse vrieshuizen. Het opgeslagen volume zou op dit moment zeker 260.000 ton bedragen.

Naast de directe financiële ondersteuning wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden voor uitstel van belastingen voor varkensbedrijven. Dit is in Duitsland op provincieniveau geregeld. In de eerste provincie (Niedersachsen) zijn al afspraken gemaakt om varkenshouderijen tegemoet te komen. Gekeken wordt of ook in andere provincies regelingen kunnen worden getroffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden