Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Een omslag op de elektriciteitsmarkt

4 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het tij is gekeerd op de elektriciteitsmarkt; dit na een periode van stijgende prijzen. Niet alleen de prijzen zijn gaan schuiven, want in Brussel wordt de definitie van 'duurzame (elektrische) energie' aangepast.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het eerste sinds 1 november lag de notering voor elektriciteit op de EPEX Spot-notering afgelopen week weer onder de €100 per MWh. Vrijdag 31 december stond de notering op €78,63 per MWh. Op zondag 2 januari zakte de prijs nog verder, tot €58,81 per MWh. Dat is het laagste tarief sinds begin augustus. De notering is daarna wel opgelopen en sloot maandag 3 januari op €98,38 per MWh. Op de uurmarkt was in de nachtelijke uren (van 01:00 tot 05:00 uur) sprake van de eerste negatieve stroomprijs van dit jaar.

Dat de prijzen zo fors gedaald zijn, komt volgens analisten vooral doordat er afgelopen dagen meer wind was. Verder was de vraag naar elektriciteit in de periode rond Kerst en de jaarwisseling kleiner. De huidige prijzen liggen nog wel een stuk hoger dan de elektriciteitsprijs in dezelfde periode vorig jaar. Toen lag de bandbreedte voor elektriciteit grotendeels tussen €40 en €70 per MWh.

De huidige prijsbewegingen op de energiemarkt zijn de beleidsmakers in Brussel niet voorbijgegaan. Vrijdag 31 december is de Europese Commissie met de consultaties bij lidstaten begonnen over de regels en het raamwerk voor duurzame financiering. Met deze zogenoemde 'EU taxonomie' wordt de richting bepaald wanneer een investering als duurzaam gezien wordt en wanneer wordt gepoogd private gelden los te krijgen.

Uitbreiding van het begrip duurzaam
Dit is niet opmerkelijk, maar het begrip van 'duurzame energievoorziening' wordt behoorlijk opgerekt, schrijft de Europese Commissie. "Als rekening wordt gehouden met wetenschappelijk advies en huidige technologische vooruitgang, evenals met de wisselende transitie-uitdagingen in lidstaten, dan is de Europese Commissie van mening dat er een rol is voor aardgas en kernenergie om de transitie naar een overwegend op hernieuwbare energie gebaseerde toekomst te vergemakkelijken."

Door de lijst voor duurzame financiering uit te breiden met gas en nucleaire energie kunnen meer vervuilende bronnen (bijvoorbeeld steenkool) sneller uitgefaseerd worden, zo is de motivatie van de Europese Commissie. De lidstaten hebben tot 12 januari om eventuele aanvullingen in te dienen bij de Commissie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden