Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Analyse Gas

Poetin houdt de gasmarkt in onzekerheid

26 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland drukt nog steeds een stevige stempel op de Europese markt voor gas. Dat zorgt voor onzekerheid en dat is terug te zien in de prijs. Toch zijn er ook verschillende ontwikkelingen die in het voordeel van Europa werken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor gas heeft een stap naar boven gedaan. De TTF-notering is van €75,20 per MWh op donderdag 20 januari gestegen naar €93,58 per MWh op dinsdag 25 januari. Daarmee stond de prijs op het hoogste niveau in twee weken. Gas is, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, goed aan de prijs. Al komt dit niveau niet in de buurt van de piek in december; toen werd €180 per MWh aangetikt. Woensdag 26 januari is de prijs weer iets gezakt, tot €90,15 per MWh.

De grootste onzekerheid op de markt is de voortdurende spanning tussen Rusland en Oekraïne. Volgens experts is er een reële kans dat het conflict uit de hand loopt. Dat hoeft niet direct een grootschalige inval van Rusland te zijn, maar kan beginnen met een relatief klein conflict. Denk bijvoorbeeld aan een overenthousiaste soldaat die onbedoeld een granaat over de grens afvuurt. Zoiets kan al grote gevolgen hebben. Die onzekerheid is voor een deel in de huidige gasprijs ingecalculeerd.

Er zijn ook ontwikkelingen gaande die een verdere prijsstijging dempen. De Russische gasleveringen aan Europa nemen toe. Zo bereikte de aanvoer via Slowakije het grootste volume sinds 1 januari. De aanvoer blijft weliswaar nog altijd onder het meerjarige gemiddeld, maar het is wel een trendbreuk met afgelopen weken. Verder pakt het relatief zachte weer gunstig uit voor Europa. De vraag naar gas voor verwarming is daardoor lager.

Sancties
De dreigende sancties tegen Rusland hangen echter wel boven de markt. De Verenigde Staten werken aan alternatieven voor Russisch gas mocht de toevoer richting Europa door sancties niet langer mogelijk zijn. Begin deze week verkende het Witte Huis de mogelijkheden met Amerikaanse olie- en gasproducenten. Vandaag werd ook bekend dat Qatar - één van de grootste LNG-producenten ter wereld - Europa te hulp wil schieten als het conflict uit de hand loopt.

De Russische president Poetin haalde in een meeting de banden aan met het Italiaanse bedrijfsleven, ondanks de oproep van Rome aan de bedrijven niet mee te doen. Onder meer nutsbedrijf Enel banken Intessa Sanpaolo en Unicredit en verzekeraar Generali waren aanwezig. Poetin benadrukte in de digitale meeting het belang van banden tussen de Russische energiesector en het Italiaanse bedrijfsleven, meldt persbureau Reuters. Verder vertelde Poetin tevreden te zijn met de samenwerking met Italiaanse bedrijven en banken bij grote projecten in de energiesector zoals Yamal LNG en Arctic LNG 2.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden