Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsmarkt houdt gelijke tred met het weer

29 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Vergroening is en blijft een belangrijk onderwerp op de energiemarkt. Aanbod van stroom uit zon en wind is goed terug te zien in de prijs. Om meer groene stroom op te wekken zijn er behoorlijke investeringen in het net nodig en daar zitten de nodige haken en ogen aan. Daarnaast zouden we in de huidige marktsituatie kunnen overwegen of de bestaande kolencentrales niet langer open zouden moeten houden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het weer is een belangrijke factor bij het tot stand komen van de prijs voor elektriciteit. Dat gaat ook deze week weer op. Het relatief vaste weer zorgt voor beperkte prijsschommelnigen op de EPEX Spotnotering. Donderdag 24 maart piekte de notering op €242,03 per MWh, om vervolgens terug te gaan naar €182,67 per MWh op zaterdag 26 maart. Daarmee is het verschil tussen de hoogste en de laagste prijs over de afgelopen zeven dagen relatief klein. Zoals gebruikelijk voor doordeweekse dagen is de prijs nu weer gestegen. Maandag 28 maart sloot de notering op €215,85 per MWh.

De vergroening van de elektriciteitsvoorziening gaat echter niet zonder slag of stoot. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in een brief minister Rob Jetten van Klimaat en Energie gemeld dat de problemen op het net toenemen. ACM toetst elke twee jaar de plannen van de beheerders van de gas- en elektriciteitsnetwerken. ACM verwacht dat de netbeheerders het elektriciteitsnet onvoldoende snel kunnen uitbreiden om aan de stijgende en veranderende vraag te kunnen voldoen. De netbeheerders willen werk maken van de uitbreiding, maar lopen tegen verschillende factoren aan. Eén van de belangrijksten is een tekort aan vakbekwaam technisch personeel. Daarnaast spelen ook een tekort aan materialen en de lange en complexe vergunningstrajecten een rol.

Gerichte aanpak
De netbeheerders zelf deden woensdag 23 maart een oproep om versneld nieuwe spelregels te introduceren om het net slimmer en efficiënter te gebruiken. Onderzoeksbureau CE Delft heeft de mogelijkheden daarvoor onderzocht. Met slimme financiële prikkels kunnen technieken - zoals de opslag van energie- gestimuleerd worden. In totaal hebben onderzoekers acht beleidsmaatregelen uitgewerkt. De opgave om het net te verzwaren, blijft staan. Maar door andere spelregels kunnen nieuwe projecten sneller worden aangesloten.

Energie-expert Martien Visser pleit ervoor om de bestaande kolencentrales op de Maasvlakte langer op te houden en maximaal energie op te wekken. Elk uur dat de twee centrales maximaal produceren, bespaart 400.000 kuub gas en dat gas kunnen we gebruiken om onze voorraden voor de komende winter aan te vullen. De huidige situatie op de energiemarkt vraagt om een dergelijke maatregel. "We moeten kolencentrales geen tien jaar open houden, maar om nu als een blinde naar de winter toe te gaan (zonder bergingen), lijkt mij een beetje onhandig", zegt Visser bij Rijnmond.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden