Agrifoto

Analyse Elektriciteit

Stroommarkt volledig uit balans door zon en wind

26 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Een zonnig weekend met relatief veel wind. Dat zorgde voor een bijzondere situatie op de elektriciteitsmarkt. Producenten moesten zaterdag en zondag betalen om stroom te leveren. Een negatieve elektriciteitsprijs komt weleens vaker voor maar nu hield het wel veel uren aan en was ook het verschil tussen minimum in maximum prijs op één dag wel erg groot.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van elektriciteit op de EPEX-spotnotering zag dit weekend een forse dip. Na een paar dagen met een notering boven de €200 per MWh, kwam de prijs vrijdag 22 april uit op €179,60 per MWh. Zaterdag 23 daalde de prijs tot €62,54 per MWh, de laagste notering sinds januari. Deze lagere prijs was wel van korte duur. Zondag stond de EPEX-notering namelijk alweer op €83,82 per MWh. Maandag 25 april was dat zelfs €221,22 per MWh.

Op de uurmarkt waren de verschillen ook bijzonder groot. Zaterdag 23 april kwam de laagste notering uit op -€222,36 per MWh, terwijl de hoogste prijs op diezelfde dag de +€195,20 was. Het prijsdal was daarmee voor het eerst sinds het bestaan van de EPEX-spotnotering dieper dan de prijspiek. Ook het feit dat de negatieve energieprijs zes en zeven uur aanhield, is uitzonderlijk.

Het opwekken van elektriciteit met de klassieke fossiele brandstoffen is nu schreeuwend duur door hoge gas- en kolenprijzen( en in iets mindere mate door dure CO2-emissierechten). Tegelijkertijd levert Frankrijk minder stroom uit kerncentrales door onderhoudswerkzaamheden, na het ontdekken van corrosie in een reactor. De eigenaren van zonnepanelen en windturbines die relatief goedkope stroom produceren, profiteren indirect van de dure fossiele energie die nog steeds in belangrijke mate in de elektriciteitsprijs zit verwerkt. Dat zonne- en windenergie in principe minder waard is, omdat de productie moeilijk gestuurd kan worden, wordt zo verbloemd.

Veranderde markt
Afgelopen weekend is, volgens experts, een voorproefje voor hoe de markt zich kan ontwikkelen. In een periode met veel aanbod en weinig vraag gaat de prijs onderuit. Dat blijft voorlopig beperkt tot weekenden en vakanties, maar op termijn (als de opwekcapaciteit uitgebreid wordt) kan dit eveneens doordeweeks gebeuren. Een negatieve prijs kan voor de deelnemers aan de SDE++-regeling voor een vervelende verrassing zorgen. Als de prijs zes uur of langer negatief is, wordt geen SDE++-subsidie verstrekt voor stroom die in die uren geleverd wordt.

Er zijn overigens wel uitzonderingen op die regel. Zo geldt dit bijvoorbeeld niet voor projecten die vóór 1 december 2015 zijn ingediend of projecten met een aansluiting van minder dan 500 kW op het elektriciteitsnet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden