Shutterstock

Analyse Aardgas

Krapte op Europese gasmarkt houdt aan

13 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese gasmarkt blijft in het teken staan van onvoldoende aanvoer. De Nord Stream is tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud en op andere routes waar nog wel ruimte is wordt niet of nauwelijks extra gas uit Rusland aangevoerd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag 7 juli noteerde de gasprijs op de TTF 183,18 per MWh, de hoogste notering sinds begin maart. Daarna leek de gasmarkt weer even een beetje tot rust te komen en maandag 11 juli zakte de prijs naar €164,52 per MWh. Dat is overigens nog steeds een extreem hoge prijs. De kleine correctie op de gasprijs is echter maar van korte duur gebleken. Tijdens het schrijven van dit artikel staat de TTF alweer op €183,60 per MWh.

Zorgen om de aanvoer van voldoende gas voor de komende winter houden de markt nog steeds in zijn greep. Vanwege geplande onderhoudswerkzaamheden ligt de import van Russisch gas via de Nord Stream stil. Eerder is al gebleken dat vanwege de sancties onderdelen moeilijk richting Rusland verscheept kunnen worden. Een turbine van een pompstation die voor het uitbreken van de oorlog in Canada was, kon niet meer terug volgens het bedrijf dat het onderhoud uitvoerde.

Duitsland - dat sterk afhankelijk is van Russisch gas - beweert dat de turbine buiten de sancties valt. Rusland maakte handig gebruik van de ontstane situatie en schroefde de uitvoer via de Nordstream gelijk terug. Het terug geven van de turbine zorgde overigens voor het dipje in de gasprijs. De angst bestaat dat Rusland dezelfde tactiek gebruikt om de Nord Stream langer dan de geplande periode voor het onderhoud buiten bedrijf te houden.

Hoewel de Nord Stream een belangrijke transportader is, zijn er meer pijpleidingen tussen Rusland en Europa. Volgens de netbeheerders wordt er echter niet of nauwelijks capaciteit bijgeboekt op deze routes. Volgens analisten een duidelijk teken van de matige relatie tussen Rusland en de EU op het moment.

Nog meer tegenslag
Noorwegen is na Rusland de belangrijkste gasleverancier aan Europa. Het Scandinavische land probeert maximaal aardgas te exporteren maar een incident op het Sleipner gasveld steekt een spaak tussen de wielen. Er kan daardoor minder gas naar het vaste land van Europa worden gepompt. Voor de EU komt dat op een buitengewoon ongelukkig moment nu ook de Nord Stream eruit ligt vanwege onderhoud. De EU doelstelling om de gasopslagen voor de komende winter voor tenminste 80% gevuld te hebben, komt daarmee ook in gevaar.

Een lichtpuntje op de gasmarkt is de aanvoer van LNG. Vorige week werd bekend dat de Gasunie 7 miljard kuub LNG per jaar vast gelegd voor de aanvoer in de nieuwe terminal in de Eemshaven. Deze tijdelijke mobiele terminal moet vanaf aan het einde van de zomer operationeel zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden