Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsmarkt kiest eigen richting

26 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De spotprijzen op de elektriciteitsmarkt blijven beweeglijk . Met het hervatten van de gasleveringen via de Nord Stream zou een prijsdempend effect op de gasmarkt te verwachten zijn en daarmee ook indirect op de elektriciteitsprijs hebben. Dat effect blijft echter tot nu toe uit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag 21 juli piekte de elektriciteitsprijs op de EPEX Spot op €354,09 per MWh. Dat is een marginaal lagere piek in de prijs vergeleken met de afgelopen  weken. In het weekend bleef de prijs dan weer wel een stuk hoger. Zondag 26 juli daalde de notering op de EPEX naar €239,45 per MWh. Door het relatief windstille weer viel de opbrengst van windturbines tegen en dat is dan ook goed te zien in de prijzen afgelopen weekend. Vandaag dinsdag 26 juli is de prijs weer gestegen naar €315,12 per MWh.

Gas en kolen nemen op dit moment een prominente plaats in binnen de energiemix. Bij de verbranding van die energiedragers komt CO2 vrij. Die uitstoot moet volgens de Europese regels worden afgedekt met CO2-rechten, de emissiehandel (ETS). De koers van de ETS is de afgelopen weken met ongeveer €10 gezakt naar een niveau net boven de €75 per ton CO2. Hoewel de prijs van de ETS gedaald is, blijven de emissierechten nog altijd circa 35% hoger vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Zeker nu het aandeel van met kolen opgewekte energie toeneemt (waarbij relatief veel CO2 vrijkomt) leggen de emissierechten veel gewicht in de schaal bij de totstandkoming van de elektriciteitsprijs.

Leveringszekerheid
Door de onzekerheid op de energiemarkt zoeken overheden naar zekerheden. De Belgische premier De Croo maakte afgelopen vrijdag (22 juli) bekend een principeovereenkomst bereikt te hebben met het energiebedrijf Engie over een intentieverklaring om twee kernreactoren tien jaar langer open te houden. De reactoren Doel 4 en Tihange 3 zouden voor een technische inspectie in 2025 dicht gaan en daarna ontmanteld worden. Dat was onderdeel van de strategie van de regering om in 2025 de kerncentrales geheel uit te faseren. Door de oorlog in Oekraïne wil de regering die koers loslaten. Volgens De Croo is energiezekerheid op het moment een zaak van nationale veiligheid.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden