Agrifoto

Analyse Elektriciteit

Stroom was nog niet eerder zo duur

16 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De prijzen op de energiemarkt zijn ongekend hoog. Daar waar de olieprijs nu wel over het hoogtepunt heen lijkt, is dat bij stroom nog niet het geval. Sterker nog, elektriciteit was op de spotmarkt nog niet eerder zo duur als nu.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zoals gebruikelijk liet de notering voor elektriciteit op de EPEX Spot zondag een dipje zien. 14 augustus stond de prijs op €318,19 per MWh. Een stroomprijs van boven de €300 per MWh is de laatste weken niet ongebruikelijk geweest, maar is wel uitzonderlijk voor in het weekend. Deze week zit de prijs fors in de lift. Vandaag staat de EPEX op €454,79 per MWh. Niet eerder stond de notering op zo'n hoog niveau.

Een exacte oorzaak aanwijzen voor de extreem hoge stroomprijs van het moment is lastig. Verschillende experts wijzen op een combinatie van factoren. Allereerst is er de oorlog in Oekraïne die op verschillende manieren de energiemarkt uit balans heeft gebracht. Ook bij de opwekking van elektriciteit hebben bijvoorbeeld de leveringsproblemen met gas een grote invloed op de markt. Juist elektriciteitsproductie met gas heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen in Europa, onder meer vanwege de lagere milieubelasting van deze brandstof.

Droogte houdt huis
Het warme en droge weer verergert de Europese problemen met het opwekken van stroom. Duitsland zoekt noodgedwongen zijn toevlucht tot de kolengestookte centrales. Voor het vervoer van kolen zijn de Duitse energiecentrales echter voor een belangrijk deel afhankelijk van aanvoer over de rivieren. De lage waterstanden, vooral in de Rijn, maken dat er minder capaciteit beschikbaar is voor de aanvoer van kolen. In Frankrijk zorgen de lage waterstanden voor een gebrek aan koelwater voor de kerncentrales. Een aantal centrales zijn buiten bedrijf (geweest) wegens potentiële veiligheidsrisico's door corrosie in een bepaald type reactor. Nu wordt de capaciteit verder afknepen door een gebrek aan koelwater.

De hoge energieprijzen leggen de energiebedrijven ondertussen geen windeieren. In Europa is er een brede discussie ontstaan of de (excessieve) winsten van de energiebedrijven afgeroomd moeten worden. Landen als Frankrijk, Italië en het VK hebben maatregelen genomen of bereiden maatregelen in die richting voor. De Duitse minister van financiën Christian Lindner liet in een interview bij de ZDF weten daar geen voorstander van te zijn. Volgens Lindner moet de markt zijn werk doen. Elektriciteit is duur door een tekort. Die hoge prijzen zullen een reactie op de markt uitlokken. Een extra belasting voor de energiebedrijven zou betekenen dat het belastingstelsel ten prooi vallen aan willekeur volgens de minister.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden