Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs zakt terug naar laagste punt augustus 2021

3 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Door een combinatie van minder vraag naar elektriciteit door de jaarwisseling en een ruim aanbod van stroom opgewekt met windturbines zakte de elektriciteitsprijs naar een niveau dat we al een tijd niet meer gezien hebben. Verschillende experts waarschuwen dat de lage prijzen waarschijnlijk geen voorbode zijn voor wat we dit jaar kunnen verwachten. Ondertussen ligt het Europese beleid met betrekking tot de energiemarkt onder vuur.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag 30 december stond de Epex Spot day ahead op €16,38 per MWh. Oudejaarsdag liep dat iets op naar €20,13 per MWh om een dag later weer te zakken naar €18,14 per MWh. Dat zijn historisch lage prijzen die al lange tijd niet meer zijn voor gekomen op de Epex. De laatste keer dat de Epex onder de €20 per MWh zakte was op 8 augustus 2021. De dip in de elektriciteitsprijs is overigens maar van korte duur zo lijkt het. Vandaag dinsdag 3 januari staat de Epex alweer op €145,86 per MWh.

Dat elektriciteit en gas voorlopig duur blijven, daarvoor waarschuwde ook Markus Krebber de CEO van het Duitse energiebedrijf RWE. Tegen de Westdeutschen Allgemeine Zeitung vertelde de topman dat ondanks overheidsingrijpen energieprijzen circa het dubbele blijven vergeleken met voor de Russische invasie in Oekraïne. Het Duitse parlement keurde in december een steunpakket goed, waarmee ongeveer €100 miljard is gemoeid om consumenten en bedrijven te steunen om de hoge energieprijzen het hoofd te bieden.

Extra belastingheffing onder vuur
De Amerikaanse oliereus en energiebedrijf Exxon maakte vorige week bekend gerechtelijke stappen tegen de EU te nemen tegen de extra belasting op 'woekerwinsten' van energiebedrijven. Volgens Exxon overtreed Brussel zijn wettelijke bevoegd door deze extra heffing op te leggen. De recordwinsten van de olie- en energiebedrijven wereldwijd door de hoge energieprijzen hebben geleid tot nieuwe oproepen de sector zwaarder te belasten. Een extra belasting is contra productief, ontmoedigd investeringen en ondermijnt het vertrouwen van investeerders in de energiesector, vertelde een woordvoerder van Exxon bij Reuters.

Exxon neemt de extra belasting mee in de afweging bij de miljarden die het bedrijf zou willen investeren in de Europese energiemarkt. De extra belasting zou Exxon circa $2 miljard kosten in 2023 zou liet de CFO eerder aan analisten weten. De Europese Commissie heeft Reuters laten weten kennis te hebben genomen van de rechtszaak. "Het is nu aan het Gerecht om uitspraak te doen over deze zaak. De Commissie is van mening dat de extra belasting in overeenstemming is met de EU-wetgeving", heeft een woordvoerder van de Commissie aan Reuters laten weten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden