Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs komt in stabieler vaarwater

20 Januari 2023 - Matthijs Bremer

Na de stevige prijsstijging van de afgelopen twee weken, is de olieprijs deze week relatief stabiel. Begin deze week zorgde optimisme over de heropening van China voor een licht stijgende olieprijs. Recessieangst in de Verenigde Staten zorgt vanaf dinsdag 17 januari voor een lichte daling van de olieprijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs schommelde deze week rond de $85. Op vrijdag 13 januari was de prijs van Brent-olie $85,28. Maandag 16 januari bereikte de olieprijs de laagste stand van de week. De koers van Brent-olie sloot die dag op $84,35. Op dinsdag 17 januari topte de de olieprijs bij een stand van $85,92, de hoogste notering in anderhalve maand tijd. Daarna daalde de olieprijs weer consistent. 

De afgelopen weken stond de olieprijs in het teken van het herstel van de Chinese markt en dat was aan het begin van de week niet anders. China's strenge covidbeleid speelde de economie in 2022 parten. Omdat China de grootste olieverwerkende industrie van de wereld heeft, bleef de internationale vraag naar olie behoorlijk achter.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) nam de olievraag in het vierde kwartaal van 2022 met 1,4 miljoen vaten af.  Nu China de meeste covidmaatregelen heeft afgeschaft, verwachten analisten dat de Chinese olievraag weer toeneemt.  

Vraag groeit sneller dan het aanbod
Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft de opening van China grote gevolgen voor de wereldwijde olievraag. Het agentschap voorspelt dat de olievraag dit jaar met 1,9 miljoen vaten per dag stijgt tot 101,7 miljoen vaten per dag. Dit is een nieuw record, zo schrijft het IEA. 

Het aanbod stijgt dit jaar een stuk minder snel. Het IEA schat de groei van de olieproductie dit jaar op 1 miljoen vaten per dag. De verwachting is dat de productie in landen buiten het OPEC+-gebied met 1,9 miljoen vaten toeneemt. Het krappe aanbod maakt het aannemelijk dat de olieprijs in 2023 hoger uitvalt.

Dat het extra aanbod toch bij de grotere vraag achterblijft, is vooral het gevolg van een productiedaling in Rusland. Door de Europese sancties op Russische olie verwacht het IEA dat Rusland zijn olieproductie met 870.000 vaten teruggeschroeft. 

Recessieangst sinds dinsdag dominant
Ondanks het nieuws uit China staat de olieprijs sinds dinsdag 17 januari weer in de min. Het lijkt erop dat de recessieangst in de Verenigde Staten het van het optimisme over de Chinese economie wint. Die angst wordt gevoed door nieuwe economische data. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie voor Economische zaken blijkt dat de omzet van de Amerikaanse retail in december met 1,1% is gedaald. Eerder bleek al uit een rapport van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) dat de waarde van de Amerikaanse industrie in december met 1,3% daalde. De effecten van de stroef lopende Amerikaanse economie hebben direct effect op de Amerikaanse oliemarkt. Tegen de verwachtingen in steeg de Amerikaanse olievoorraad vorige week met 7,6 miljoen vaten.

{{dataviewSnapshot(52_1674135680)}}

De dieselprijs laat ongeveer dezelfde beweging zien als de prijs van Brent-olie. Op vrijdag 13 januari stond de dieselprijs op het laagste punt van de week. De prijs voor 100 liter diesel was op dat moment €135,23. Dinsdag 17 januari was de dieselprijs gestegen tot €137,12. Daarna daalde de dieselprijs. Op donderdag 19 januari was de prijs voor 100 liter diesel €136,01.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden