Is de werkloosheid gedaald?

Arbeidsmarkt VS cruciaal voor Fed-beleid

7 November 2014 - Edin Mujagic

Vanmiddag om 14:30 zullen we weten hoeveel nieuwe banen Amerikaanse bedrijven in oktober gecreëerd hebben. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldt, zoals elke eerste vrijdag in de maand, hoe de werkgelegenheid en werkloosheid zich ontwikkeld hebben in de VS.

5,9

procent

is de werkloosheid in de VS op dit moment

Het is ook deze maand hét cijfer waar de financiële markten op zitten te wachten omdat het beleid van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, er in feite door wordt bepaald. Blijkt bijvoorbeeld dat er minder nieuwe banen zijn dan waar analisten op rekenen ( en dat is deze keer 231.000), dan neemt de kans toe dat de Fed veel later dan geplaned de officiële rente zal verhogen. Sterker nog, men kan zelfs gaan verwachten dat de bank het monetaire beleid juist zal verruimen.

Daardoor zouden de aandelenkoersen de lucht in schieten, net als de prijzen van goud en zilver. De Amerikaanse rentes zouden zakken en de wisselkoers van EUR/USD behoorlijk opveren.

Als er méér banen erbij zijn gekomen in oktober dan die 231000, dan is juist het tegenovergestelde te verwachten: dalende aandelenkoersen en goudprijs en stijgende rentes en een nog sterkere dollar.

Eerder deze week meldde een payroll-bedrijf dat uit zijn gegevens blijkt dat er in oktober behoorlijk wat nieuwe banen zijn geschapen en ook het aantal WW-aanvragen is verder gedaald, wat ook wijst op een verder aantrekkende arbeidsmarkt in de VS. Dat is echter geen garantie dat het cijfer van vanmiddag positief zal verrassen. Het zou niet voor het eerst zijn dat die indicatoren zoals WW-aanvragen alles en iedereen op het verkeerde been zetten. Nog iets meer dan twee uur wachten dus.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

arbeidsmarkt
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden