DCA Rentemarkt Inside

Devaluatie Chinese munt raakt de ECB en de Fed

14 Augustus 2015 - Edin Mujagic

Het zag er sterk naar uit dat de Fed de officiële rente in de VS in september zal verhogen. Een besluit van de Chinese centrale bank eerder deze week kan echter voor uitstel zorgen. En daarmee EUR/USD beïnvloeden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag waarom Beijing de waarde van de eigen munt verlaagd heeft, is niet lastig te beantwoorden. De reden is precies dezelfde als waarom de Europese Centrale Bank (ECB) al jaren probeert de euro te verzwakken en de Fed dat in een eerder stadium ook deed: een zwakke munt betekent dat de eigen export goedkoper wordt, uitgedrukt in buitenlandse valuta.

Al enige tijd is er in China sprake van economische afkoeling. De economische groei dreigt onder het streven van de regering, namelijk 7 procent per jaar, te zakken. Zo een lage economische groei is China niet gewend; gemiddeld genomen dikte de economie van het Rijk van het Midden in afgelopen decennia met ongeveer 10 procent. Groei onder 7 procent voelt in China al snel als een soort lichte recessie. Voor de regering is een groei onder 7 procent nog veel ernstiger. China heeft naar schatting tussen 6,5 en 7 procent economische groei nodig elk jaar om de aanwas van de beroepsbevolking op te vangen. Anders gezegd: komt de economische groei lager uit, dan dreigt de werkloosheid te gaan stijgen.

Regerende elite in China is als de dood voor sociale onrust, resulteren in een soort van Chinese lente

In een land met 1,3 miljard inwoners, waar al veel ongenoegen bestaat over grote en toenemende verschillen in rijkdom tussen mensen en vooral tussen regio’s, kan dat al snel tot grote sociale onrusten leiden. Wie weet kan een soort Chinese lente het gevolg zijn en daar is de regerende elite als de dood voor. De afgelopen maanden hebben de autoriteiten de economie proberen te steunen, onder meer door de banken meer ruimte te geven kredieten te verlenen en directe steun voor de aandelenkoersen, om te voorkomen dat die fors terugvallen. Blijkbaar oordeelt Beijing dat dat allemaal onvoldoende is en is nu ook de wisselkoers ingezet.

Waarom de yuan goedkoper maken? Omdat China nog steeds voor een groot deel van zijn groei afhankelijk is van de export. En daar gaat het niet goed mee. In juli is de export met bijna 9 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden, een belangrijke reden voor lage economische groei (zoals gezegd, export is de kurk waar de Chinese economie op drijft). Maak de yuan goedkoper en het komt allemaal goed, is de gedachte in Beijing. De kans is groot dat als de waardedaling van de yuan van de afgelopen dagen een onvoldoende sterke vonk blijkt te zijn om de exportmotor aan te zwengelen, de centrale bank de eigen munt verder zal verzwakken.

Waar een goedkopere yuan de Chinese export goedkoper maakt, maakt die de spullen die China importeert juist duurder. Dat is de reden waarom in reactie op het Chinese besluit de aandelenkoersen van veel multinationals in Europa omlaag doken. Een aandeel van BMW bijvoorbeeld verloor in één klap circa 8 procent van zijn waarde; BMW verkoopt vooral veel auto’s in China en die winstbron kan wel eens voor een deel opdrogen nu de Duitse auto’s duurder worden voor de Chinese consument.

Dit besluit van de Chinese centrale bank, al dan niet gevolgd door verdere devaluatie (de centrale bank ontkent dat er meer devaluatie eraan komt maar bronnen uit Beijing melden dat veel regeringsfunctionarissen druk uitoefenen dat wel te doen), kan de plannen van de Fed in de VS doorkruisen.

De inflatie is de VS maar ook in de eurozone is zeer laag, de geldontwaarding ligt nauwelijks boven 0 procent. Dat is volgens de Fed en de ECB gevaarlijk en dus ongewenst. Doordat de Chinese export nu goedkoper dreigt te worden kan die lage inflatie zomaar omslaan in deflatie(gevaar). Omdat dat juist iets is wat zowel de Fed als de ECB koste van kost willen voorkomen, zou het niet verbazen als beide centrale banken met nog meer overtuiging zullen proberen de  prijsstijgingen in hun landen aan te jagen.

In de eurozone kan dat eerst verbaal, door de dreigen met een nog ruimer beleid om zo de euro verder te verzwakken, en later, mocht het nodig zijn, daadwerkelijk kwantitatieve verruiming op te voeren. Vergeet niet dat de ECB al in een eerder stadium duidelijk heeft aangegeven desnoods het tempo van het opkopen van de staatsobligaties van de eurolanden op te zullen voeren van de huidige 60 miljard per maand mocht dat nodig zijn.

Meer actueel is de mogelijke invloed van het Chinese besluit op het voorgenomen beleid van de Fed. Zoals bekend is het de vraag niet óf de Fed binnenkort de officiële rente zal verhogen maar wannéér dat zal gebeuren. In de eerdere rapporten heb ik steeds aangegeven om een aantal redenen, waaronder politieke, te verwachten dat de Fed zowel in september als december de rente zal verhogen.

Enkele dagen vóór het besluit van de centrale bank in Beijing was ik alleen maar meer overtuigd van het genoemde scenario met betrekking tot de Fed. De Amerikaanse bedrijven bleken namelijk in juli 215.000 nieuwe banen te hebben gecreëerd. Het werkloosheidspercentage in de VS is gebleven op 5,3 procent. Juli was de 58ste opeenvolgende maand waarin Amerikaanse bedrijven per saldo banen hebben gecreëerd en dat is uniek. Nooit eerder hield de Amerikaanse banenmachine het zo lang vol.

De kans op een renteverhoging in september was toegenomen, zeker omdat, ook door het aantal nieuwe banen maar niet alleen daardoor, duidelijker is geworden dat het zwakke eerste kwartaal voor de Amerikaanse economie een tijdelijk dipje is geweest.

Het besluit van China heeft niet zozeer directe impact op de Amerikaanse arbeidsmarkt, de invloed op de andere cruciale factor voor de Fed kan er wel degelijk zijn: de inflatie. De Fed moet er ‘redelijk van overtuigd zijn’ dat de geldontwaarding op middellange termijn naar 2 procent zal klimmen om de officiële rente te gaan verhogen. Op dit moment noteert de inflatie net iets boven 0 procent.

Door de waardedaling van de yuan, waardoor de prijs van de import uit China na enige tijd zal dalen, in dollars uitgedrukt, maar ook de daling van de olieprijs van de laatste weken, zou het niet verbazen als de inflatie in de VS de komende maanden onder neerwaartse druk komt, net zoals inflatieverwachtingen van onder meer de Fed op de middellange termijn.

We moeten er rekening mee houden dat dat zowel het tempo van renteverhogingen, wanneer die eenmaal start, behoorlijk kan vertragen als het begin van deze serie renteverhogingen kan uitstellen. Ik kan me heel goed voorstellen dat september voor de Fed, gezien deze nieuwe factor, te vroeg kan zijn.

Ik verwacht niet dat de voorgenomen renteverhogingen door de Fed van de baan zijn. De recente daling van de inflatie is bijna volledig toe te schrijven aan de daling van de olieprijs van de afgelopen weken. Cruciaal is dat de Fed overtuigd moet zijn dat de inflatie zal stijgen op middellange termijn. Middellange termijn is, in centrale bankiers kringen, ongeveer 1,5 tot 2 jaar.

Het verbaast niet als centrale banken met nog meer overtuiging  proberen de prijsstijgingen in hun landen aan te jagen

Dat betekent dat zelfs als de olieprijs niet verandert in die tijd, het effect ervan op de inflatie weg zal vallen. Ik heb al eerder geschreven dat dat komt doordat de inflatie berekend wordt als het verschil in prijzen nu en twaalf maanden eerder. Als de olieprijs over twaalf maanden gelijk is aan de olieprijs van nu, dan zal de invloed op de inflatie 0 zijn. Omdat de olieprijs laag is en veel economen verwachten dat die op middellange termijn hoger zal zijn, kan de Fed, onder die aanname, er inderdaad 'redelijk van overtuigd zijn’ dat de inflatie tussen nu en 2017 zal stijgen.

Samenvattend: de ontwikkelingen op het banenfront  zijn consistent met een renteverhoging in september. De ontwikkelingen met betrekking tot inflatie zijn ook consistent met renteverhogingen maar de kans is wel groot dat die ontwikkelingen het begin van deze serie van renteverhogingen (en het tempo waarin die plaats zullen vinden) zullen uitstellen.

Mocht de Fed de rente niet in september maar pas in december verhogen en ook aangeven dat de renteverhogingen erna in een laag tempo door zullen gaan, dan is het te verwachten dat EUR/USD daarop onder enige opwaartse druk kan komen. Iets wat de Fed overigens niet slecht zou uitkomen, omdat een zwakkere dollar de Amerikaanse inflatie juist omhoog zou stuwen.

Mochten er in de herfst van dit jaar nieuwe spanningen ontstaan in de eurozone, bijvoorbeeld naar aanleiding van de uitslag van de landelijke verkiezingen in Spanje, en/of een ruimer monetair beleid van de ECB, dan krijgen we waarschijnlijk te maken met een neerwaartse druk op EUR/USD uit die Europese bron. In die omgeving kan de Fed wel eens de renteverhogingen voorlopig helemaal van tafel halen.

We blijven de ontwikkelingen de komende weken en maanden scherp volgen om op tijd daar duidelijkheid over te kunnen verschaffen. In de tussentijd is door toegenomen onzekerheid – wel of geen invloed op de Fed, gaat China verder devalueren of niet, lopen de spanningen in de eurozone op of niet, beïnvloedt het besluit van China de ECB etc – te verwachten dat de volatiliteit op de korte termijn zal toenemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden