Amerikanen vinden bod te laag

Monsanto: Bayer moet met meer over de brug komen

25 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Monsanto wijst het overnamebod dat het Duitse chemiebedrijf Bayer onlangs heeft uitgebracht af, maar staat wel open voor verdere gesprekken. Dat liet het Amerikaanse zaden- en chemieconcern dinsdag weten.

Bayer maakte maandag bekend 62 miljard dollar (55 miljard euro) over te hebben voor de overname van het Amerikaanse bedrijf. Monsanto gaf eerder al aan een ongevraagd bod van Bayer te hebben ontvangen, zonder te melden om welke prijs het ging.

Ondanks de vooraanstaande positie op de mondiale zadenmarkt heeft Monsanto het zwaar

Monsanto zegt zeker voordelen te zien in een deal met Bayer. Het huidige bod weerspiegelt volgens topman Hugh Grant echter niet de waarde van het concern. Daarnaast blijven er volgens hem teveel zorgen rond de financiering van de transactie en de instemming van toezichthouders bestaan. Door de overname ontstaat 's werelds grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden. Monsanto is al de grootste leverancier van zaden en is pionier op het gebied van genetisch gemodificeerde gewassen.

Het voorstel van Bayer past in de consolidatieslag in de zaden- en gewassenindustrie. Daar lijkt slechts plaats voor enkele grote spelers, die een uiteenlopende reeks producten en diensten kunnen leveren aan boeren. In dat kader probeerde Monsanto zelf vorig jaar tevergeefs de Zwitserse pesticidemaker Syngenta over te nemen, voor bijna 44 miljard dollar.

Syngenta wordt nu overgenomen door het staatschemiebedrijf van China. Daarnaast gaan de Amerikaanse chemiereuzen Dow Chemical en DuPont fuseren. Daarbij worden de activiteiten op het gebied van landbouw afgesplitst in een apart bedrijf.

Ondanks de vooraanstaande positie op de zadenmarkt heeft Monsanto het zwaar. Het bedrijf gaf dit jaar een winstwaarschuwing en ligt in de clinch met toonaangevende handelshuizen en overheden in Argentinië en India. Daarnaast zet de sterke daling van de grondstoffenprijzen druk op het inkomen van agrarische ondernemers.

Analisten verwachten dat Bayer zijn bod, dat nu op 122 dollar per aandeel staat, verhoogt. Een prijs lager dan 135 dollar per aandeel is daarbij moeilijk te accepteren voor het Amerikaanse bedrijf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

BayerMonsanto
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden