Olieprijs jaagt aan

Inflatie geen reden om geldkraan dicht te draaien

6 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

ECB-president Mario Draghi mag de bazen oliekartel Opec op z’n knieën danken. De inflatie in de eurozone is in december bijna verdubbeld ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit een eerste raming die Europees statistiekbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd, meldt Business Insider. 

Het prijspeil in de eurolanden steeg vorige maand gemiddeld met 1,1 procent, na een inflatie van 0,6 procent in november. De toename werd vooral gestuwd door de olieprijs, die hoger lag dan een jaar eerder. Energie was hierdoor in doorsnee 2,5 procent duurder dan in december 2015. In december besloot landenclub Opec tot een productiebeperking om de olieprijs omhoog te jagen.  De geldontwaarding in de eurozone ligt al lange tijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van net geen 2 procent. Dat kwam onder meer door de enorme daling van de olieprijs in de afgelopen jaren. Olie werd afgelopen jaar echter weer wat duurder.

Effect olieprijs kan wegebben in de komende maanden

De inflatie kwam zonder de beweeglijke prijzen van energie en voedingsmiddelen vorige maand uit op 0,9 procent. Daarmee was de zogeheten kerninflatie een fractie hoger dan in november. Analisten van ING wijzen erop dat uiteindelijk de kerninflatie - dus zonder energieprijzen en voeding mee te rekenen - doorslaggevend is. In de tweede helft van 2017 kan het olieprijs-effect wegebben en er is nog steeds een kans dat er met de kerninflatie niet veel gebeurt. Lonen in de eurozone stijgen nog maar mondjesmaat en de vraag is in hoeverre bedrijven mogelijkheden zien om prijzen te verhogen.

Het economisch bureau van ING rekent daarom voor 2017 nog altijd op een kerninflatie van minder dan 1,5 procent. Dat betekent dat er voor de ECB niet meteen reden is om het goedkoop-geldbeleid waarmee de centrale bank de economie en de inflatie probeert aan te jagen terug te draaien. Eurostat meldt bij de eerste raming geen cijfers van afzonderlijke landen. Dinsdag bleek uit voorlopige cijfers al wel dat de inflatie in Duitsland vorige maand is opgelopen tot 1,7 procent. Het CBS komt donderdag met een eerste schatting voor de ontwikkeling van het prijspeil in Nederland in de laatste maand van 2016.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden