Inside: Rentemarkt

Nederland stelt eurobeleggers gerust

16 Maart 2017 - Redactie Boerenbusiness

De uitslag van de Nederlandse verkiezingen zorgt voor opluchting op de financiële markten in de eurozone. De partijen die Nederland uit de euro en zelfs uit de Europese Unie willen halen, hebben aanmerkelijk slechter gescoord dan werd verwacht op basis van de peilingen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederland stond in het middelpunt van de belangstelling op de vooravond van de verkiezingen, maar ook op de verkiezingsdag zelf hielden media uit de hele wereld Nederland in de gaten. De Nederlandse verkiezingen waren de eerste in de eurozone en werden gezien als een maatstaaf voor de verkiezingen, later dit jaar, in Frankrijk en Duitsland. Ook in die landen zijn er partijen die het land uit de euro en/of de Europese Unie willen halen.

Als die partijen in Nederland goed zouden scoren, dan was de voorspellingen dat die partijen ook in Frankrijk en Duitsland hoog zouden kunnen eindigen. De toekomst van de euro kan dan zeer onzeker worden. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben op zowel de waarde van de gemeenschappelijke munt als de rentes in de eurozone. 

PVV en Forum voor Democratie behalen maar 13 procent

Uitslag zorgt voor stijging EUR/USD
Aan die politieke onzekerheid is gisterenavond, tot de Franse verkiezingen in mei, een einde gekomen. De twee partijen die pleiten voor het uittreden uit de euro en de Europese Unie, de PVV en nieuwkomer Forum voor Democratie, hebben samen ongeveer 13 procent van de stemmen gekregen. Dat is een stuk lager dan eerder in de peilingen werd voorspeld en een stuk minder hoog dan waar de partijen op hadden gehoopt.

Toen duidelijk werd dat de PVV veel minder goed gescoord had dan verwacht en dat de partij van Mark Rutte opnieuw de grootste is gebleven, steeg de EUR/USD pijlsnel met 1 cent. Dat is een aanzienlijke beweging op die markt.

Daling in langetermijnrentes
De langetermijnrentes op de rentemarkten daalden door de uitslag van de verkiezingen. Dat gebeurde niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk en Italië. Beleggers lijken te denken dat de uitlsag van de Nederlandse verkiezingen de stijging van het populisme in eurolanden afremt.

Dat betekent weer dat de kans groter wordt dan de eurozone niet uit elkaar valt. Dat betekent op zijn beurt weer dat onder meer de Europese Centrale Bank, met haar grootschalige aankopen van staatobligaties, de rentes in landen als Frankrijk en Italië laag zal houden.

Onzekerheid zal weer toenemen
De politieke onzekerheid in de eurozone zal over enige tij weer toenemen, omdat de Franse Presidentsverkiezingen naderen. De uitslag van de Nederlandse verkiezingen kan er echter wel voor zorgen dat de onzekerheid bij beleggers een stuk minder groot is dan de afgelopen periode.

1

procent

stijging in officiële Amerikaanse rente 

Voorspelling EUR/USD
Gisterenavond heeft ook de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de officiële rente in Amerika verhoogd naar 1 procent. Omdat de Amerikaanse bank de plannen voor renteverhogingen later dit jaar ongewijzigd heeft gelaten, heeft ook de EUR/USD wind in de rug gekregen. 

De komende weken kan de EUR/USD onder lichte opwaartse druk blijven staan. Dat komt doordat de nieuwe renteverhoging in de VS voorlopig niet aan de orde is. Ook is er het gevoel dat de anti-euro krachten, zoals de PVV, in de eurozone terrein verliezen.

De rentes blijven voorlopig laag. Dat komt enerzijds door het wegvallen van de politieke risico's en anderzijds doordat de ECB gewoon door blijft gaan met het opkopen van staatsobligaties in de eurolanden.

Wat de Amerikaanse centrale bank in petto heeft voor de rest van 2017 en hoe dat onder meer de waarde van de EUR/USD kan beïnvloeden, zie je morgen in de rentevideo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden