Inside: Rentemarkt

Trump wijzigt zijn koers over de Fed

13 April 2017 - Edin Mujagic

Tijdens de verkiezingscampagne in de VS heeft, toenmalig presidentskandidaat, Donald Trump gezegd een hogere officiële rente van de Fed, Amerikaanse centrale bank, wenselijk te vinden voor Amerika.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Trump kon zich niet vinden in het huidige monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De voorzitter van het rentecomité van de Fed, Janet Yellen, moest zich volgens Trump schamen voor het beleid dat onder haar voorzitterschap werd gevoerd.

Vertrek van Yellen lijkt zo goed als zeker

Nieuwe voorzitter?
Aangezien haar mandaat als voorzitter begin 2018 afloopt en het gebruikelijk is dat het Witte Huis maanden daarvoor al laat weten of de zittende voorzitter herbenoemd zal worden of niet, leek het vertrek van Yellen zo goed als zeker.

De nieuwe voorzitter zou dan veel meer op de monetaire Trump-lijn moeten zitten. Dat zou inhouden dat de centrale bank het monetaire roer radicaal om zou moeten gooien. De langzame renteverhogingen en de pogingen de officiële rente zo lang mogelijk laag te houden, moeten dan verdwijnen. In plaats daarvan zouden juist flinke stappen op dat gebied te verwachten zijn.

Trump-benoemingen
Waarom is dat? Omdat er allemaal Trump-benoemingen in het rentecomité zouden zitten en Trump zelf, zoals gezegd, het gevoerde beleid niets vind en een hogere rente wenselijk vindt.

Het zijn Trump-benoemingen, omdat de nieuwe President ook nog eens 2 openstaande vacatures in het rentecomité kan invullen. Ook gaat de vice-voorzitter de bank in 2018 verlaten, waardoor Trump nog een bestuurslid kan benoemen. Enkele weken geleden kwam daar nog eens bij dat een zittend bestuurslid, benoemd door President Obama, aangekondigd heeft binnenkort op te stappen. 

Echter, wat we niet mogen vergeten was dat Trump uitlatingen had gedaan over een hogere rente en de ongeschiktheid van Yellen als voorzitter tijdens zijn verkiezingscampagne. Toen hij de verkiezingen daadwerkelijk won, schreven we dat het maar de vraag was of hij nog steeds zo blij zou zijn met een serie renteverhogingen door de Fed.

Uitlatingen kunnen de prullenbak in

Respect voor Yellen
Deze week is gebleken dat de verwachting, over een radicaal andere Fed onder President Trump, inderdaad de prullenbak in kan. Over het lage rentebeleid van de Fed zegt Trump nu 'dat eerlijk gezegd een goed beleid' te vinden. De Fed-voorzitter Yellen vindt President Trump ineens een goede voorzitter en heeft hij zelfse respect voor haar, waar presidentskandidaat Trump toen hele andere woorden gebruikte wanneer hij het over de Fed-baas had.

En over haar eventuele herbenoeming zegt Trump nu dat het 'te vroeg is daarover te oordelen'. Klopt, hij zegt niet dat hij haar zal herbenoemen, maar, belangrijker, hij zegt ook niet dat Yellen haar biezen kan pakken. Het zou niet verbazen als hij haar voorzitterschapstermijn gewoon verlengt en als reden aanvoert om zo de markt niet te willen opzadelen met extra onzekerheid over de wandel en handel van de Fed.

Lage rente lijkt in zicht
Met de toenemende kans dat Yellen voorlopig aan het monetaire roer in de VS blijft, neemt de kans ook toe dat de Fed-rente nog heel lang zeer laag zal houden. Ook als de bank het belangrijkste rentetarief dit jaar verder verhoogt. Van Yellen weten we namelijk dat ze vooral nadruk legt op economische groei en niet bepaald een type centrale bankier is die maar wat graag de rente verhoogt.

Yellen is geen centrale bankier die graag de rente verhoogt

Uit het arbeidsmarktrapport van vorige week vrijdag bleek dat de Amerikaanse bedrijven 98.000 nieuwe banen geschapen hadden. Dat is beduidend minder dan de 200.000 per maand aan het begin van dit jaar.

In de wetenschap is het zo dat het in de praktijk de voorzitter is die het beleid van de Fed bepaalt. Dat betekent dat, met het bovenstaande verhaal in gedachten, de kans op een monetaire schok uit de Verenigde Staten, in de zin dat de Fed de rente sneller dan de markt nu verwacht zal verhogen, erg klein is.

EUR/USD tijdelijk onder opwaartse druk
Komt dit scenario inderdaad uit, dan zou het niemand verbazen als EUR/USD tijdelijk onder opwaartse druk komt te staan. Immers, die is de afgelopen maanden gedaald onder meer vanwege de verwachting dat de Fed de rente meermaals zou gaan verhogen, terwijl de ECB op dat front nog lang niets zal doen. Mocht de markt reden zien het aantal renteverhogingen in de VS dit, en volgend, jaar lager in te schatten, dan kan dat zijn uitwerking op EUR/USD hebben.

Houd er dan wel rekening mee dat als EUR/USD onder behoorlijke opwaartse druk zou komen inderdaad, de ECB zeer waarschijnlijk niet stil zou blijven zitten, maar gaat hinten op een nog ruimer beleid. De bank wil namelijk geen sterkere euro, omdat die het economisch herstel zou kunnen afremmen en inflatie omlaag drukken. Beide zijn zaken die de ECB koste wat kost wil voorkomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden