Inside: Rentemarkt

De rente in juni verhogen of toch maar niet

4 Mei 2017 - Edin Mujagic

Onveranderd. Zo luidde het oordeel van het rentecomité van de Fed gisterenavond (3 mei). Het rentecomité boog zich over de officiële rente in de Verenigde Staten. Brengt juni een andere boodschap met zich mee, namelijk een hogere rente?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toen de Fed in maart besloot om de rente te verhogen met 0,25 procentpunt, gaf de Fed ook aan geld lenen in de loop van dit jaar nog 2 keer duurder te willen maken. De bank bleef deze week bij die belofte, waardoor de markt nu rekent op een renteverhoging in juni en eentje in december. Hoewel de economische groei in de VS in het eerste kwartaal aanmerkelijk lager is geweest, dan in de laatste maanden van vorig jaar, verwacht de Fed dat die groeivertraging een tijdelijk effect zal zijn.  

Groei zal cruciaal zijn voor de verdere monetaire koers

Daarnaast zal de Amerikaanse economie in de rest van dit jaar dus sneller groeien. De markt trok daarop vrij snel de conclusie dat de volgende renteverhoging in juni nog niet van tafel is.

Het bovenstaande zegt ons dat de groei cruciaal zal zijn voor de verdere monetaire koers van de Fed. Blijkt de bank gelijk te hebben, over het feit dat de afkoeling in de eerste 3 maanden van 2017 inderdaad een tijdelijk iets is geweest, dan zijn nog 2 renteverhogingen mogelijk dit jaar.

Echter, blijkt de Fed te optimistisch en duurt de groeivertraging langer dan 1 kwartaal, dan is hooguit 1 renteverhoging dit jaar het maximale dat te verwachten is vanuit de Fed. Om een aantal redenen zou het niet verbazen als de Fed in juni de monetaire regels niet verder aantrekt en de officiële rente in de VS dit jaar nog hooguit één keer omhoog gaat.

Schattingen
Het Amerikaanse bureau voor de statistiek publiceert 3 schattingen over de economische groei voor elk kwartaal. Wat met betrekking tot het eerste kwartaal van dit jaar tot nu toe bekend is, is alleen de eerste schatting. En die is gebaseerd op een zeer beperkte hoeveelheid harde cijfers.

Eerste schatting is vaak te rooskleurig

Op 26 mei worden de tweede cijfers bekend gemaakt en op 29 juni de derde schatting. Tegen die tijd zullen de Amerikaanse statistici over veel meer onderliggende cijfers beschikken. 

Als we het over de Amerikaanse groeicijfers hebben, moet ik altijd denken aan een structurele afwijking. In de loop der tijd is namelijk gebleken dat het bureau voor de statistiek in Washington heel vaak de groei te rooskleurig voorstelt. Uit de tweede en derde schatting blijkt vaak dat de groei aanmerkelijk lager is geweest dan in eerste instantie werd gemeld.

De Fed weet dat ook en het zou mij niets verbazen als de bank de definitievere cijfers over de eerste maanden van dit jaar afwacht. Mocht blijken dat de Amerikaanse economie dit jaar redelijk traag is begonnen, dan is de enige manier om de reden te achterhalen om te kijken wat de prestaties in het tweede kwartaal zullen zijn. De eerste schatting daarover staat op de agenda voor 28 juli 2017. 

Hier komt nog bij dat er nu al indicatoren zijn die erop wijzen dat de groeivertraging aan het begin van dit jaar meer dan tijdelijk is.

Verkeerslicht op oranje
Uit de maandelijkse enquête (de ISM Non-Manufacturing Survey) onder de managers uit de dienstensector blijkt dat de subindex, die de ontwikkelingen van de werkgelegenheid weergeeft, zijn val voortgezet heeft. Dat belooft niet veel goeds voor de hoeveelheid nieuwe banen in de Verenigde Staten die gecreëerd zullen worden in de komende maanden.

We moeten in juni rekening houden met een onveranderde rente 

In de wetenschap dat het aantal nieuwe banen in maart met 98.000 aanzienlijk lager is geweest, én gegeven het feit dat het verdere aantrekken van de arbeidsmarkt voor de Fed zo’n beetje de belangrijkste reden is optimistisch te zijn over economische groei, zou het zomaar kunnen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt inmiddels minder goed draait. De tijd zal het uitwijzen en dat is precies mijn argument waarom we rekening moeten houden met een onveranderde rente in juni. 

Stel uzelf de vraag: 'Zal de Fed, zo onzeker al ze is, eerst de situatie verder willen aankijken om meer zekerheid te krijgen of zonder duidelijkheid de rente verder gaan verhogen (met de kans dat de economische groei verder kan afknijpen)?'

Ontwikkeling Amerikaanse inflatie
Bij dit alles moeten we ook de ontwikkeling van de Amerikaanse inflatie niet uit het oog verliezen. De favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, de zogeheten PCE-index, is in maart gedaald naar 1,6 procent. Dat is een behoorlijk eind weg van het streefpercentage van de bank, namelijk een jaarlijkse stijging van om en nabij de2,5 procent.

Die daling van de inflatie, de kans dat die daling door kan zetten en de grote onzekerheid over de vraag of de groeivetraging in de eerste 3 maanden van dit ajar een tijdelijk fenomeen is of niet, zullen waarschijnlijk de redenen zijn om de rente ongewijzigd te laten. Ik zal in ieder geval op 14 juni verbaasd zijn als Fed-voorzitter Janet Yellen dat laat weten. 

Misschien zal ze er zelfs voorzichting op hinten dat die rente in de rest van het jaar nog maar 1 keer omhoog zal gaan. Het mogelijke vooruitzicht op minder renteverhogingen zal de aandelenbeleggers waarschijnlijk als muziek in de oren klinken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden