Inside: Rentemarkt

Renteverhoging Fed zo goed als zeker

26 Mei 2017 - Edin Mujagic

Er is waarschijnlijk geen vraag die de gemoederen op de financiële markten meer bezighoudt, dan de vraag of de Fed (de Amerikaanse centrale bank) de officiële rente zal verhogen wanneer het rentecomité medio juni bij elkaar komt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de laatste bijeenkomst, eerder deze maand, leken de Amerikaanse monetaire ridders de deur voor een renteverhoging in juni wijd opengezet te hebben. Dat is iets waar we destijds uitgebreid over geschreven hebben. Het komt erop neer dat de Fed de lagere groei van de Amerikaanse economie duidelijk toeschreef aan enkele factoren. Daarnaast gaf de Fed aan te verwachten dat de economie de komende maanden sneller zal gaan draaien.

Verklaring is vaak erg kort en daarom onduidelijk

Onduidelijkheid alom
Alleen is een dergelijke verklaring na afloop van de vergadering van het rentecomité altijd erg kort, waardoor er per definitie te veel ruimte is om het een en ander als onduidelijk te ervaren. Daarbij stond er in mei ook geen persconferentie na afloop gepland en kon de voorzitter van de bank ook niet meer duidelijkheid verschaffen.

Dat is de reden dat beleggers uitkeken naar 2 momenten:

  1. De publicatie van de notulen van de vergadering van begin mei.
  2. De maandelijkse cijfers over de arbeidsmarkt in de VS. Zou dat net als in maart weinig zijn geweest, dan zou de kans op een renteverhoging in juni aanmerkelijk slinken.

Arbeidsmarkt op volle toeren
Het aantal nieuwe banen viel fors hoger uit dan menigeen had verwacht. De Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt een dipje te hebben gekend en draait nu weer uitstekend. De komende maanden zal moeten blijken of dat inderdaad het geval is, want dan krijgen we te horen hoeveel nieuwe banen bij zijn gekomen.

Dat kan het laatste duwtje in de rug van de Fed zijn om de rente in juni alsnog te verhogen. Als het aantal nieuwe banen meer dan 200.000 bedraagt, dan zal niets meer in de weg staan van een nieuwe renteverhoging in de VS. Dit omdat uit de notulen, die deze week zijn gepubliceerd, een duidelijk een beeld naar voren komt van een centrale bank die de rente wil verhogen.

Rente had in mei al omhoog gemoeten

Er waren nogal wat comitéleden die aangaven dat de rente in mei al omhoog had gemoeten. Zij besloten zich aan te sluiten bij de rest (die die situatie nog even wilde aankijken). Zij wilden vooral de 2 arbeidsmarktrapporten afwachten. Die stonden op de agenda voor de vergadering van medio juni.

Niet investeren in schatkistpapier
Sterker nog: veel comitéleden hebben ervoor gepleit om de opbrengst van de eerder gekochte staatsobligaties geleidelijk aan niet meer te investeren in schatkistpapier. Het is in feite een soort verlengstuk van het beleid van kwantitatieve verruiming (QE-beleid). Nu wil een behoorlijke groep van het rentecomité dus ook die schaduw-QE afbouwen.

Dit kan op termijn behoorlijk wat opwaartse druk op de Amerikaanse rentes genereren. Normaliter volgen de rentes in de eurozone die in de VS, maar de kans is groot dat dit nu uit zal blijven. Dit omdat de ECB nog steeds doorgaat met haar QE-beleid. Dat gezegd hebbende: van tijd tot tijd is het heel goed mogelijk dat er wat opwaartse druk op de Europese rentes komt, want dat blijft een normale reactie op een stijging van de Amerikaanse rentes.

Rentepad na juni
Zijn er nog meer renteverhogingen te verwachten als de Fed geld lenen in juni weer duurder gaat maken? Het zou me niets verbazen als de economische en geopolitieke omgeving zodanig verandert, dat de Fed het niet opportuun zal vinden de officiële rente nog een keer na juni te verhogen.

Trump viel vooral Duitsland aan

De Amerikaanse President Trump bezoekt deze week de Europese Unie en daarbij was hij alles behalve vriendelijk. Hij haalde vooral uit naar Duitsland. Dat land verkoopt in zijn ogen te veel Duitse auto’s in de Verenigde Staten. Trump wil dat aanpakken door hogere invoerrechten. De eerste schermutselingen in wat we een handelsoorlog zouden kunnen noemen, verbazen dus niet. En niet alleen richting Duitsland, maar ook richting China.

Politieke spanningen
Met het oog op de politieke spanningen in de VS (er wordt hier en daar gesproken over het beginnen van de afzettingsprocedure) en onduidelijkheid over hoe Trump zijn eerste begroting zal uitpakken, zou de omgeving niet bepaald eentje zijn waarin de Fed de officiële rente nog een keer zal willen opkrikken.

Tot slot is er op economisch vlak ook iets gaande wat niet voor nog een renteverhoging pleit. De Amerikaanse inflatie lijkt namelijk weer iets te dalen en in ieder geval voorlopig niet verder te stijgen. Dat is iets waar de Fed niet blij van wordt. De geldontwaarding ligt momenteel op circa 1,7 procent waar de bank mikt op 2 á 2,5 procent. De officiële rente gelijk houden past dan veel eerder dan die rente verder verhogen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden