Vergelijkbaar met 2015

Aandeel hernieuwbare energie 5,9 procent

30 Mei 2017 - Kimberly Bakker

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dat is bijna gelijk aan 2015, toen kwam het totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen uit op 5,8 procent. Dat maakt het CBS dinsdag 30 mei bekend. 

Hernieuwbare energie is energie afkomstig uit natuurlijke bronnen. Die bronnen worden constant aangevuld. Voorbeelden daarvan zijn wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte, warmte uit net gemolken melk en biomassa.

5

procent

meer verbruik van hernieuwbare energie

Biomassa de grootste bron
​Het verbruik van hernieuwbare energie bedroeg in 2016 in totaal 125 petajoule (PJ). Dit is 5 procent meer dan het jaar daarvoor. Biomassa blijft met bijna 63 procent de grootste bron van energie. Echter, het energieverbruik uit deze bron is het afgelopen jaar wel met 2 procent afgenomen. Opvallend is dat het gebruik van windenergie en zonne-energie afgelopen jaar met ruim 20 procent is gestegen. 

Het totale energieverbruik in Nederland is, vergeleken met 2015, met bijna 4 procent gestegen naar 2119 petajoule. Aangezien het totale energieverbruik ook is toegenomen, heeft de toename van hernieuwbare energie niet direct geleid tot een groter aandeel in het totale verbruik. 

Groei van windenergie en zonne-energie
De toename van zonne-energie en windenergie in 2016 bedroeg, zoals hierboven genoemd, ruim 20 procent. Daarmee bereikte het 37 PJ. Vooral het plaatsen van 600 megawatt (MW) aan windmolens op zee liet het verbruik behoorlijk toenemen.

Daarbij steeg de opgestelde capaciteit van zonnepanelen, met een recordhoeveelheid van 500 megawatt, naar 2000 megawatt.

20

procent

minder verbruik van biobrandstoffen voor vervoer

Minder gebruik van biobrandstoffen
Het verbruik van biobrandstoffen voor vervoer is met ongeveer 20 procent gedaald. Ook in 2015 was het verbruik van biobrandstoffen al met 10 procent gedaald.

Een belangrijke oorzaak daarvan is een verandering in de wet. Sinds 2015 is het voor brandstofleveranciers namelijk mogelijk om biobrandstoffen mee te laten tellen voor de verplichting, terwijl nog niet zeker is of deze biobrandstoffen ook daadwerkelijk op de Nederlandse markt komen. 

Bj het andere verbruik van biomassa, zoals afvalverbrandingsinstallaties, biogas en verbruik in centrales en bij bedrijven en huishoudens bleven de veranderingen beperkt tot enkele procenten. 

40

procent

werd gebruikt voor elektriciteit

Warmte, elektriciteit en vervoer
Energie uit hernieuwbare bronnen wordt verbruikt voor warmte, elektriciteit en vervoer. In 2016 was bijna de helft van het verbruik bestemd voor warmte. Ruim 40 procent werd gebruikt voor elektriciteit en een kleine 10 procent voor vervoer. 

De Tweede Kamer bespreekt op woensdag 31 mei het rapport over duurzame ontwikkeling, dat op 17 mei door het CBS, is uitgebracht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden