EU-verbod reëel

Frankrijk stemt tegen toelating glyfosaat

31 Augustus 2017 - Clarisse van der Woude - 13 reacties

Frankrijk zal tegen hernieuwde toelating van de herbicide glyfosaat stemmen. Twijfels over de risico's van het middel voor de menselijke gezondheid zijn daarvoor de reden. Dat heeft een ambtenaar van het Franse ministerie van Milieu naar buiten gebracht.

Door het standpunt van Frankrijk kan het land de hertoelating van glyfosaat in de Europese Unie (EU) voor 10 jaar blokkeren. De stemming over de vernieuwing van de toelating is op 4 oktober.

Zonder Frankrijk is de kans dat de toelating niet wordt verlengd reëel

Voor hertoelating is een meerderheid van EU-lidstaten nodig, maar zonder Frankrijk is de kans dat de toelating niet wordt verlengd reëel. Bij eerdere stemrondes onthielden Frankrijk en Duitsland zich van stemming.

Boeren afkeurend
Franse boeren keuren het besluit af, omdat het het einde van het gebruik van glyfosaat zal betekenen. "Zolang er geen alternatieve oplossingen beschikbaar zijn, worden met een verbod op glyfosaat de jarenlange inspanningen van boeren in onderzoek en ontwikkeling aan de kant geschoven", meent de Franse unie van boeren, FNSEA.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Kjol 31 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875721/frankrijk-stemt-tegen-toelating-glyfosaat][/url]
Kan er ook nog wel bij, laten we de landbouw ook maar verbieden dan zijn we direct van die rotboeren af.
Abonnee
betweter 31 Augustus 2017
wedden dat die Franse boeren dat toch wel weer voor elkaar krijgen[gelukkig]
cagri 31 Augustus 2017
De Vs en co kunnen blijkbaar goed lobbyen, zullen wel aanleveren wat wij niet meer gaan kunnen.
CORRUPTIE & ZAKKENVULLERIJ
fransman 31 Augustus 2017
Alweer een politiek besluit van Macron, zonder goed fundament, om plezier te doen aan de ecolo-lobby.
Francois 31 Augustus 2017
Dat zegt een Franse milieuambtenaar. So what???
nn 31 Augustus 2017
Geen probleem. Alle landen waar glyfosaat gebruikt word mogen geen voedsel of veevoer meer invoeren in Europa.
Net zoals die Koperknollen die "zonder gif" in de super verkocht worden. Vernietigen die handel.
Kjol 1 September 2017
Het is een illusie om te denken dat het importeren van producten geteeld met glyfosaat gaat verboden wordt, Canada kan bijvoorbeeld blijven exporteren op de EU omdat ze een handelsovereenkomst hebben afgesloten.
Abonnee
Kjol 1 September 2017
O ja, de Oekraïne mag sinds vorig jaar ook massaal dumpen in de EU.
Jan 5 September 2017
@Kjol Dan zal, wegens het level play field, aan de import van material uit Canada en Oekraine ook wel een halt worden toegeroepen. net als bij GMO producten. Stemt dat je wel tevreden?
Wees eens geinteresseerd in de schadelijke effecten van glyfosaat die decennia door, inderdaad een effectieve lobby zijn verdoezeld en waarvoor de producent geen verantwoording aflegt...... want het werd door de bedrogen autoriteiten welwillend goedgekeurd. Wil je wel weten wat het effect van glyfosaat op bodemleven is?
Willem 5 September 2017
Beste Jan, Het effect van 4 liter Roundup op bodemleven is volgens CLM mileumeetlat maar 16 punten. het valt dus ruimschoots binnen de marge van 0-100 van niet belastend.
Jou redenatie dat Roundup zo slecht is voor het bodemleven gaat gelukkig niet op.
Bereken dit zelf op:
http://www.milieumeetlat.nl/nl/bereken-open-teelt.html
peer 5 September 2017
vindt wel dat er wel erg makkelijk wordt gespoten met roundup bv gras spuiten en na 5 dagen voeren aan vee en pre harvest in graan niet nodig en als wij Europa het niet meer mogen gebruiken. dat het spul wat de eu binnen komt ook vrij moet zijn van dat spul
Jan 6 September 2017
@Willem. Op welke gegevens baseert CLM haar normen? Die krijgt CLM van de producent, die de instanties in de VS en dus ook hier halve waarheden heeft voorgeschoteld.
Kijk eens verder en wees kritisch op gebruik.
Er zijn akkerbouwers die een Roundup bespuiting als onderdeel van zaaibedbereiding gebruiken. Of om de groenbemester volvelds dood te spuiten.
Ja het mag allemaal, maar gezien de effecten die andere bronnen melden, kun je je niet verbazen over de politieke/publieke weerstand tegen middelen. Al helemaal niet als de sector een verbod jarenlang weet te treineren (neonicotinoiden en ook andere middelen). Dat wekt geen vertrouwen. Zeer schadelijke gevolgen daarvan kun je zien in de hysterie rondom fipronil, als voorbeeld.
De toestand van het bodemleven (dat is meer dan wormen) is toch zorgwekkend? Is alleen mechanische belasting daarvan de oorzaak? Kan het werkingsmechanisme van glyfosaat daar geen oorzaak voor zijn? Als je het weet mag je het zeggen; blindelings afgaan op CLM is niet wijs en getuigt van gemakzucht, in dit geval welbegrepen eigenbelang.
nn 11 September 2017
Ga koper spuiten is gif zeer giftig voor het bodemleven. Maar we noemen het bemesting. En we verkopen het als onbespoten biologisch. Dat wekt vertrouwen.
Abonnee
reeel verhaal 11 September 2017
@jan

ik denk dat r. up een prima tool is wanneer je die met verstand inzet. Je kunt je afvragen of preharvest of over de gewassen (zoals in de states) een handige toepassing is maar verder zoals de meesten boeren het in europa gebruiken een prima middel.

jan noem mij is 3 studies, peer reviewed, reproduceerbaar en niet later weer ingetrokken (seralini) die jou claims mbt. bodemleven ondersteunen. Die zou ik graag lezen want ik kan ze niet vinden.

voor zover ik het kan zien is de hele hetze tegen r. up het gevolg van het gevecht tegen gmo's waar een hele groep mensen (ngo's in europa en politiek) heel erg druk mee is. r. up = monsanto monsanto ="gevaarlijke" gmo's dit is de redenatie en dit is het verhaal en niet anders voorzover ik het kan zien

maar ik zie graag het tegendeel bewezen want ook ik wil geen middelen gebruiken waar van aangetoond is dat het bij normaal gebruik gevaarlijk is voor mens dier of milieu.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden