Conclusie minister Wiebes

'Doelen Energieakkoord binnen bereik'

15 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

"Momenteel zijn 2 hoofddoelen uit het Energieakkoord binnen bereik", zo laat minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) weten. Het gaat om de productie van meer duurzame energie en de jaarlijkse energiebesparing.

Het bovenstaande laat minister Wiebes weten in een brief aan de Tweede Kamer. Wel meldt hij dat er in 2018 nog extra maatregelen getroffen worden om de doelen die niet behaald zijn, alsnog te behalen.

Duurzame energieopwekking
De Nationale Energieverkenning (NEV) signaleert een sterke groei van het aandeel hernieuwbare energie, waardoor dit in 2023 uit zou komen op 17,3% en het doel van 16% ruimschoots gehaald wordt. Voor 2020 ligt het aandeel hernieuwbare energie echter op 13% in plaats van de afgesproken 14%. Dit doel wordt niet behaald, omdat de projecten die hierbij zouden moeten helpen, vertraagd zijn.

Rijksgronden ingezet voor de opwekking van zonne-energie

Wiebes wil dat de provincies de verantwoordelijkheid nemen om deze projecten op tijd te realiseren. Ook is de minister van plan Rijksgronden in te zetten voor de opwekking van zonne-energie. In eerste instantie zal hiervoor ongeveer 100 hectare ingezet worden. "Alle inzet is nodig, want eenvoudig wordt het niet", laat minister Wiebes weten.

Energiebesparing
Het jaarlijkse energiebesparingstempo ligt de komende jaren naar verwachting op 1,7%, waarmee dit boven het doel van 1,5% ligt. Toch wordt het doel van 100 Peta Joule extra energiebesparing niet gehaald. Daarom komt er een informatieplicht voor bedrijven, waarin ze de voortgang van de energiebesparing moeten melden. Om dit systeem in te zetten en te handhaven, wordt €3 miljoen ingezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden