Inside: Rentemarkt

Olieproductie VS hoogste sinds 1970

30 Maart 2018 - Kimberly Bakker

De olieproductie in de Verenigde Staten (VS) is de afgelopen jaren fiks gestegen en bereikte onlangs zelfs het hoogste niveau sinds 1970. Wat speelt er nog meer op de oliemarkt, en waar komt het productieniveau in de VS op uit?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De toename van de productie wordt met name veroorzaakt door de blijvende groei van de schalie-olieproductie. Qua productievolume is de VS op het moment Saoedi-Arabië gepasseerd, en daarmee duldt het alleen Rusland nog voor zich. ABN Amro verwacht dat de olieproductie in de komende periode nog verder zal toenemen. En daarmee is het slechts een kwestie van tijd voordat de VS de grootste olieproducent ter wereld wordt.

Verschil in inzicht
Ook het Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) verwacht dat de productie gaat toenemen. De organisatie verwacht dat de VS aan het einde van het jaar 11 miljoen ton vaten per dag produceert. Echter, niet iedereen is het daarmee eens. Zo verwachten het Internationaal Energieagentschap (IEA) en de OPEC dat het land dit niveau pas in de loop van 2019 gaat bereiken. 

Wordt stabilisatie opgevangen door productie elders?

Het feit dat de organisaties het oneens zijn, komt doordat er een verschil is in inzicht over de groei van de olieproductie in 'Bakken' en 'Eagle Ford'. Op een gegeven moment zijn de meest aantrekkelijke productielocaties namelijk in gebruik. Dit roept de vraag op of een mogelijke stabilisatie in die regio's wordt opgevangen door extra productie in het 'Permian reservoir'.

De grootste producent
Maar wat als de VS uiteindelijk de grootste producent wordt? Volgens analisten is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de honderden olieproducenten in de VS (waarbij iedereen zijn eigen belangen nastreeft) en de olieproducenten in Saoedi-Arabië en Rusland (welke staatseigendom zijn). De ontwikkelingen in de VS zullen vooral de olieprijs volgen, terwijl Saoedi-Arabië een 'swing-producer' blijft.

Dat betekent dat de autoriteiten in het land bereid zijn om het productieniveau aan te passen, om zodoende de stabiliteit in de markt te houden of te krijgen. Het neerwaarts aanpassen van de olieproductie zal een Amerikaanse producent niet snel doen, want die gaat ten koste van zijn korte-termijnrendement.

Vraag blijft stijgende
ABN Amro gaat ervan uit dat de vraag in zowel 2018 en 2019 met circa 1,5 miljoen vaten per dag blijft stijgen. Dat biedt voldoende ruimte voor meer groei in de VS, maar het biedt ook ruimte voor het afbouwen van het productieverlagingsakkoord tussen de OPEC-landen en enkele andere olieproducenten (zoals Rusland). Al-Falih, minister van Energie in Saoedi-Arabië, gaf al aan dat hij deze overeenkomst niet per se wil verlengen. 

Echter, hij gaf ook aan dat een periode van 'over-stimulering' niet ongewenst is. Dat betekent dat de OPEC geen haast maakt om de productie op te voeren, wat mogelijk tot tekorten kan leiden als de vraag niet volledig wordt opgevangen. Echter, de woorden van Al-Falih hadden maar weinig impact op de olieprijs.

Raming van de prijzen
ABN Amro laat in het rapport ook een raming van de olieprijzen zien (Brent-olie). Op 5 maart kwam de prijs uit op $65,56 per vat. De verwachting is dat deze prijs eind maart op $65 per vat blijft hangen. Voor de verdere toekomst (maart en juni 2019) verwacht de bank dat de prijs van Brent-olie uitkomt op $80 per vat, waarna de verwachting is dat deze eind september weer gezakt is naar $75 per vat.

Naast Brent-olie wordt er ook een verwachting gemaakt voor WTI-olie. Die prijs kwam op 5 maart uit op $62,63 per vat. De verwachting is dat de prijs over maart uitkomt op $62 per vat. ABN Amro verwacht dat de prijs (eind maart en eind juni 2019) rond de $73 à $74 per vat zal liggen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden