Inside Olie

Hoogtepunt dieselprijs (voorlopig) voorbij

19 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

Nadat de dieselprijs in mei het hoogste niveau bereikte sinds 2014 is de prijs weer iets gezakt. Dit in navolging van de prijs van olie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grens van €1 per liter is inmiddels overschreden. Er wordt nu namelijk ruim €1,02 per liter diesel betaald (bij levering van 4.000 liter, exclusief btw). De stijgende prijs wordt pas echt duidelijk wanneer deze vergeleken wordt met de maand maart van dit jaar. De prijs lag toen nog op €0,94 per liter.

Toch blijkt uit de prijzen dat de piek gepasseerd is. Eind mei kwam de dieselprijs nog uit op €1,04 per liter, maar nu wordt alweer tussen de €1,02 en €1,03 per liter betaald bij de inkoopcollectieven. Daarnaast is het opvallend dat de dieselprijs vorig jaar in dezelfde periode daalde, terwijl deze dus nu een stijgende trend laat zien.

Verdubbeling olieprijs
De ingezette daling is te mede danken aan de schommelingen van de olienoteringen op de internationale markten. In 1 jaar tijd verdubbelde de olieprijs; in juli 2017 koste 1 vat Brent-olie $43 en eind mei 2018 bewoog de prijs rond de $80. Aan de pomp zagen particulieren toen prijzen van boven de €1,43 per liter diesel.

Sinds eind mei daalde de olieprijs naar ongeveer $75 per vat. Dat de olieprijs weer gedaald is, heeft onder meer te maken met het toegenomen aanbod. Dit omdat de OPEC-leden iets meer olie oppompen. Ook zou er de komende tijd minder vraag komen naar olie.

Extra vraag
De extra vraag vanuit de scheepvaart zou de komende tijd een prijsopdrijvende factor kunnen zijn. Zij moeten hun brandstof vervangen door laagzwavelige dieselolie. Ook de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten zorgen voor veel speculaties op de oliemarkt en vormen daarom een onzekere factor.De olieprijs is in 1 jaar tijd zo goed als verdubbeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden