Interview Marijn Dekkers

Hoe financiert Rabobank in onzekere tijden?

12 Juli 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Rabobank wordt door velen ook wel de boerenbank genoemd. Maar hoe laat Rabobank dat merken in de onzekere tijden? Marijn Dekkers, sectorspecialist melkveehouderij bij Rabobank Nederland, legt het uit.

Onder meer de stijgende grondprijs maakt boerenbedrijven lastiger financierbaar. Ook zijn er nog allerlei andere uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Welke invloed heeft dit op de financiering vanuit Rabobank

Rabobank is trots op het feit dat zij een boerenbank genoemd worden, maar wat merkt de boer hier tegenwoordig van?
"Wij zijn een bank met kennis van de markt en de sector. We weten wat er reilt en zeilt op het bedrijf en ook de internationale markten houden we in de gaten. Met 90 analisten, verdeeld over de hele wereld, brengen we wereldwijde kennis van markten en sectoren naar de keukentafel van onze klanten. Daardoor kunnen we echt met de boer meedenken en helpen om zijn ambities in te vullen."

Rabobank is terughoudend met nieuwe financieringen, maar wil die wel sneller afgelost hebben op bijvoorbeeld grond (30 jaar). Waarom is dat?
"Ik heb niet direct het idee dat we terughoudender zijn, maar de huidige hoge prijs van de productiemiddelen (zoals fosfaat en grond) maken het niet altijd makkelijk om een goede invulling te geven. We vragen voldoende aflossing, omdat je dan nieuwe financieringsmogelijkheden (en daarmee continuïteit) behoud. Als wij te veel financieren, en dat niet laten aflossen, dan krijg je een soort pachtsysteem bij de bank. Dat kan niet de bedoeling zijn. Belangrijker is dat je door af te lossen aan vermogensopbouw doet."

Je wilt niet direct uitgespeeld zijn als de toekomst anders uitpakt

"Daarnaast is de financiële weerbaarheid ook erg belangrijk. Als gevolg van de volatielere markten en toenemende eisen is hiervoor financiële ruimte in de exploitatie nodig. De gereserveerdheid, die sommige boeren op dit moment misschien bij ons merken, heeft daar alles mee te maken. Je hebt te maken met een onzekere wereld. We gaan niet gemakkelijk financieren (zonder of met weinig aflossing) als iemand een huis koopt waarbij we weten dat het dak vervangen moet worden. Dat speelt nu in de landbouw en we merken de maatschappelijke druk. Hoe het de komende jaren gaat met gewasbeschermingsmiddelen, ammoniak en CO2 is nog onduidelijk. Je wilt niet direct uitgespeeld zijn als de toekomst anders uitpakt."

Hoe gaat Rabobank om met de vele uitdagingen, zoals de stijgende grondprijs?
"Wij houden, tijdens de financiering, geen rekening met de ontwikkeling van de grondprijs. Een koper moet nu kunnen betalen en niet rekenen op een stijging van de grondprijs, want dan wordt het een vorm van beleggen. Dat kan wel, maar bij voorkeur niet met geleend vermogen. De stijgende grondprijs, in combinatie met bijvoorbeeld de fosfaatrechten, zorgen voor extra druk. We adviseren dan ook om zeer weloverwogen te kopen. Doordat er nu relatief weinig verhandeld wordt, is er een hoge grondprijs. De komende jaren worden nog veel stoppers verwacht. Op het gebied van fosfaat- en grondprijzen zou dit regionaal wat lucht kunnen geven. Het is de vraag of de blijvers deze productiemiddelen in dezelfde mate kunnen absorberen."

"Duurzaamheid heeft de toekomst", zo stelt Rabobank. Hoe merkt de boer dit? Wordt hij dan bijvoorbeeld gemakkelijker gefinancierd?
"In zekere zin wel; zo hebben we in Nederland Groenfinanciering. Als je inzet op duurzame energie of biologische landbouw, dan krijg je rentekorting. Ook hebben we de impactlening, voor wanneer je aangesloten bent bij een keurmerk. En wij kijken ook naar de volhoudbaarheid van het bedrijf. Duurzaamheid is gekoppeld aan economische duurzaamheid. En je bent alleen economisch duurzaam als je meebeweegt met de eisen van maatschappij en markt. Dit is een constante wisselwerking."

Is de agrarische sector een sector met toekomst?
"Het is zeker een sector met toekomst. Dit omdat we in een wereld leven waarin de behoefte naar voedsel alleen maar groeit en Nederland zoveel kennis en ervaring heeft. Maar voor stilzitten is geen tijd. We hebben te maken met maatschappelijke uitdagingen, zoals de CO2-doelen en biodiversiteit. Dat heeft ook zeker invloed op onze gesprekken met de boer. Met onze internationale ‘banking for food-strategie’ blijven we een boerenbank. En we mogen ook zeggen dat de agrarische sector een mooie basis heeft, met sterke ketens en een goede exportpositie. Maar we moeten eraan wennen dat verandering de enige constante factor is."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 13 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879246/hoe-financiert-rabobank-in-onzekere-tijden][/url]
Jarenlang proberen afzet cooperaties meer opbrengst op het boerenerf te krijgen als deze droogte echt doorgaat werken en de opbrengsten halveren stijgen de voedselprijzen met minimaal 50% daarbij is planet proof niet nodig en overbodig maar onze vakbekwame telers hebben de producten in handen denk goed na over de afzet
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden