Nieuws Brexit

May doet opnieuw opvallende uitspraak

31 Juli 2018 - Redactie Boerenbusiness

De Britse premier Theresa May heeft weer een opvallende uitspraak gedaan. Zij zou een onacceptabel compromis hebben gesloten met de Europese Unie (EU). Dit door te zeggen dat Europese rechters (na de brexit) het laatste woord zullen hebben over belangrijke zaken van de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de EU. Dat meldt Business Insider.

Volgens de krant The Times heeft de Britse regering ingestemd met het Europese Hof van Justitie als scheidsrechter bij juridische problemen rondom de brexitrekening van bijna €45 miljard en de 3,8 miljoen Europese burgers die in Groot-Brittannië wonen en werken.

Laatste woord behouden
Het betekent dat het hoogste gerechtshof van de EU, dat in Luxemburg gevestigd is, ook na de voltooiing van de brexit het laatste woord heeft over geschillen die samenhangen met onderdelen van de scheiding. In de conceptovereenkomst staat dat bestuurders van beide zijden op elk moment gezamenlijk kunnen besluiten een geschil voor het Hof van Justitie te brengen; zelfs wanneer de Britse rechters daar tegen zijn.

Elk lidstaat van de EU levert 1 rechter aan het Europese Hof van Justitie, dat ook het laatste woord heeft over de overgangsfase voor Noord-Ierland. In feite betekent dit dat het Hof de macht heeft over Brits territorium. Volgens het model dat de EU voorstelt, blijft Noord-Ierland in de douane-unie en interne markt als er tijdens de onderhandelingen geen manier wordt gevonden om de onzichtbare grens op het Ierse eiland te waarborgen.

Onacceptabel
De conservatieve brexiteer Bernard Jenkin noemt de overeenkomst onacceptabel. "Dit gaat heel ver. Dit geeft namelijk een status aan het Europese Hof van Justitie in het terugtrekkingsakkoord, waar geen instemming voor is van het Britse Hooggerechtshof", zo zegt de parlementariër.

In het begin van het onderhandelingsproces heeft May diverse keren beloofd dat er na de brexit een einde komt aan de zeggenschap van het Europese Hof over Groot-Brittannië. "We zullen niet echt weg zijn uit de EU als we geen controle hebben over onze eigen wetten", zei de premier tijdens haar Lancaster House-speech in januari 2017.

Echter, beetje bij beetje heeft May een terugtrekkende beweging gemaakt. Zo vallen ook Europese agentschappen, waar ze lid van wil blijven, onder de jurisprudentie van het Europese Hof. Ook over de handelsregels van de EU, waar Groot-Brittannië zich aan gaat houden, heeft het Europese Hof het laatste woord.

Gesprekken later hervat
De gesprekken worden half augustus hervat en zullen dan wekelijks plaatsvinden tot de top van de Europese Raad in oktober. Dat laat een bron aan Business Insider weten. De partijen moeten het eens zien te worden over de Noord-Ierse grens, om zodoende op tijd tot een allesomvattende terugtrekkingsovereenkomst te komen en een no-deal scenario te voorkomen.

Lees meer op Business Insider:
- Een no-deal? Dan staat het leger klaar met voedsel, medicijnen en brandstof
Ierland heeft Europese noodhulp nodig bij een no-deal Brexit
- Banken zijn de dupe bij May’s plannen voor een zachte Brexit

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden