Inside Olie

Dieselprijs stijgt door kleinere olievoorraden

4 September 2018 - Anne Jan Doorn

De dieselprijs is de afgelopen periode gestegen, zeker wanneer de prijs vergeleken wordt met die van 1 jaar geleden. De opleving van de dieselprijs heeft met name te maken met de wereldwijd kleinere olievoorraden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs bereikte begin september een prijs van bijna $79 per vat (Brent-olie). Dit heeft gevolgen voor de dieselprijs. Die prijs varieert van €103 tot €105 per 100 liter, terwijl de prijs in het voorjaar nog rond de €100 per 100 liter lag (bij levering van 4.000 liter).

Sterke stijging 
Wanneer we de huidige dieselprijs vergelijken met de prijs van vorig jaar, dan zien we een fikse stijging. De prijs lag vorig jaar in dezelfde periode rond de €85 per 100 liter. Destijds bewoog de olieprijs zich rond de $55 per vat, wat een veel lager niveau is dan nu het geval is.

De recente stijging van de olieprijs heeft onder meer te maken met het bericht dat de olievoorraden in de Verenigde Staten minder groot zijn dan verwacht. Het is voor analisten onduidelijk of er voldaan kan worden aan de stijgende vraag. Ook speelt de verzwakking van de dollar, ten aanzien van de euro, een rol.

Meer dieselgebruik
Doordat onkruidverwijdering steeds vaker mechanisch gebeurt, stijgt het verbruik van diesel in de landbouw. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse Universiteit in Rostock. Ook is er afgelopen seizoen voor diesel gebruikt voor beregening.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden