Shutterstock

Nieuws Brexit

Britten twijfelen aan het nut van de brexit

3 Oktober 2018

Theresa May, de Britse premier, heeft haar eigen partij zondag 29 september opgeroepen tot eensgezindheid voor een goede regeling van de brexit. Dat meldt Business Insider. May deed dit op het partijcongres van de Conservatieven dat tot woensdag 3 oktober duurt.

Een belangrijke tegenstander is Boris Johnson, de voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Die is het niet eens met de lijn van May. Ex-minister Johnson publiceerde daarom vrijdag 28 september in de Britse krant The Telegraph een artikel dat volgens hem een alternatief zespuntenplan is voor de brexit.

Het 'Chequers-plan' van May voorziet erin dat het Verenigd Koninkrijk (VK) onderdeel blijft van de interne Europese markt voor goederen, maar niet meedoet aan het vrije verkeer van personen, diensten en kapitaal. Dit is echter door andere Europese leiders afgewezen. Ook Johnson ziet hier niets in, omdat het de mogelijkheden beperkt om na de brexit zelfstandig handelsakkoorden te sluiten.

Besluit kost nu al €560 miljoen per week
Het besluit om uit de Europese Unie (EU) te stappen heeft Londen tot op heden circa €560 miljoen per week gekost, zo staat in een studie van het Centre for European Reform. Deze organisatie gaat er daarbij onder meer vanuit dat de Britse economie nu 2,5% kleiner in omvang is, dan wanneer een meerderheid van de kiezers in 2016 voor het EU-lidmaatschap had gestemd.

Het onderzoek richtte zich op de periode 'juni 2016 tot juni 2018'. Volgens het centrum, dat naar eigen zeggen pro-Europees maar ook kritisch is, is de Britse staat al bijna €30 miljard per jaar aan inkomsten misgelopen. In vergelijking tot soortgelijke economieën hapert de Britse economie sinds het brexit-besluit. De economische groei in de eerste helft van dit jaar was de zwakste sinds de tweede helft van 2011.

Bedrijven investeren minder en lijken erg voorzichtig te worden met de naderende brexit, die gepland staat voor 29 maart 2019. Er is nog steeds geen overeenkomst met de overige lidstaten over hoe en onder welke voorwaarden de brexit wordt uitgevoerd.

No-deal is niet het einde van de wereld

- Theresa May

Britten minder zeker van brexit
Uit het historische verloop van de peilingen sinds het referendum van juni 2016 blijkt dat de animo voor de brexit afneemt. Met het naderen van de vertrekdatum neemt het aantal Britten toe dat zegt hun keuze om voor de brexit te stemmen te betreuren.

Het National Centre for Social Research heeft ook een samenvatting van 6 recente peilingen gegeven. Daaruit blijkt dat een meerderheid van 52% in de EU wil blijven, tegen 48% die voor een brexit kiest. John Curtice van het National Centre of Social Research zegt: "Het is belangrijk om te bepalen of er nog steeds een meerderheid voor de brexit is; zelfs als er geen tweede referendum wordt gehouden."

Dat een kleine meerderheid nu voor het behoud van het lidmaatschap tot de EU lijkt te zijn, heeft volgens hem 2 oorzaken: er zijn spijtoptanten en groepen die niet hebben gestemd bij het referendum en nu zeggen dat ze alsnog tegen de brexit zijn.

Verdeeldheid over tweede referendum
Over de vraag of een tweede referendum nodig is, heerst nog altijd grote verdeeldheid. Recente peilingen laten zien dat 41% van de Britten tegen een tweede referendum is en 40% voor. De aanhangers van een tweede referendum lijken wel terreinwinst te hebben geboekt.

Volgens analist Samuel Tombs van Pantheon Macroeconomics stuurt May aan op een zachte brexit. "Al is een no deal ook niet het einde van de wereld", zei May recent. Ondanks het felle verzet van brexiteers, zal May uiteindelijk voor een brexit moeten kiezen waarbij de banden met de EU hecht blijven, denkt Tombs. Dit is namelijk de enige uitkomst die op een meerderheid in het Britse parlement kan rekenen.

Lees meer op Business Insider:
- No-deal? Dan staat leger klaar met voedsel, medicijnen en brandstof
Ierland heeft Europese noodhulp nodig bij een no-deal brexit
Banken zijn de dupe bij May’s plannen voor een zachte brexit

Regenradar
Powered by Agroweer
100 dagen na brexit: hoe staat het met de handel?

Achtergrond Brexit

100 dagen na brexit: hoe staat het met de handel?

Minder export naar VK van landbouwproducten

Nieuws Export

Minder export naar VK van landbouwproducten

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Opinie Jaap Majoor

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

Inside Aardappelen

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief