a katz / Shutterstock.com

Nieuws Handelsoorlog

Aziatische beurzen omhoog door handreiking Trump

3 November 2018 - Redactie Boerenbusiness

De aandelenbeurs in Japan is vrijdag 2 november met stevige winst geëindigd. Opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die zei een goed gesprek te hebben gehad met zijn Chinese collega Xi Jinping, zorgden voor hoop op een spoedig einde van het handelsconflict. Dat meldt Business Insider.

De Nikkei-index in Tokio ging het weekeinde 2,6% hoger in en kwam uit op 22.243,66 punten. De maker van geautomatiseerde fabrieksmachines Keyence dikte 11% aan na een verhoging van het dividend. Autofabrikant Suzuki, die het afgelopen kwartaal de laagste winst in 2 jaar boekte, zakte 2,5%.

De Hang Seng-index in Hongkong boekte een tussentijdse winst van 3,6% en de beurs in Shanghai kreeg er 2,1% bij. Volgens ingewijden wil Trump tijdens de G20-bijeenkomst eind november een deal tekenen met China. De Kospi in Seoul ging 3,5% vooruit en de All Ordinaries in Sydney eindigde met een plusje van 0,1%.

Trump zoekt toenadering tot Xi
Trump wil een handelsovereenkomst tekenen met zijn Chinese collega Xi Jinping, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Trump heeft naar verluidt hoge ambtenaren aan het werk gezet om voorwaarden op papier te zetten.

De beweging volgt op zijn telefoongesprek met Xi. De president beschreef die als 'lang en erg goed'. De conversatie zou voornamelijk over handel zijn gegaan, maar ook over Noord-Korea. Ook China liet weten dat het gesprek positief was. Peking benadrukt verder dat bilaterale handel in principe voordelig is voor beide partijen.

Oplopende spanningen
Het overleg is het eerste telefoongesprek tussen het Amerikaanse en het Chinese staatshoofd in 6 maanden waarover openlijk wordt bericht. Het onderhoud komt na maanden van oplopende handelsspanningen, waarin de Verenigde Staten importtarieven op Chinese goederen instelden en het Aziatische land telkens met gelijke maatregelen terugsloeg. Een voorstel voor een nieuwe overeenkomst zou worden gezien als staakt-het-vuren.

Trump beklaagde zich lange tijd over het handelstekort dat de Verenigde Staten hebben met China en wil onder meer dat de Volksrepubliek meer Amerikaanse goederen importeert. Hij beschuldigt China van oneerlijke handelspraktijken. Het is nog niet duidelijk of hij bereid is water bij de wijn te doen voor een nieuwe handelsdeal.

Lees meer op Business Insider:
Juncker imiteert 'dancing queen' Theresa May – bekijk het filmpje
De rente stijgt, maar spaarders merken daar nog niets van
Salvini wil schadevergoeding, omdat Italiaanse staatsrente oploopt

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden