Shutterstock

Nieuws Brexit

3 scenario's voor het Britse pond

9 November 2018

Op vrijdag 29 maart 2019 stapt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU). Er wordt intensief onderhandeld over de vorm van de brexit, maar het is nog steeds onduidelijk hoe dit vertrek eruit gaat zien. Dat meldt Business Insider.

Het is dan ook de hoogste tijd om de meest waarschijnlijke scenario’s op een rijtje te zetten, en om te kijken welke richting het Britse pond kan kiezen.

1. No deal: harde klappen voor het pond
Een vertrek zonder goede afspraken (een zogeheten 'no deal-brexit') is het slechtst mogelijke scenario. In dit geval gaan de grenzen tussen de EU en het VK eind maart van de ene op de andere dag op slot voor. Dat heeft een enorme impact op de Britse economie en het dagelijks leven.

Het gevaar bestaat dan bijvoorbeeld dat de gezondheidszorg te maken krijgt met een medicijntekort en dat de schappen in de supermarkten zo goed als leeg raken. Als de onderhandelaars het daadwerkelijk tot een brexit zonder afspraken laten komen, krijgt het pond een enorme tik.

2.Harde brexit: tijdelijke koersdruk
Bij een harde brexit gaan de grenzen eveneens dicht, maar gebeurt dat een stuk minder abrupt. In dit geval hebben beide kampen eerst goede handelsafspraken gemaakt, die ook door het Britse parlement zijn goedgekeurd.

Aangezien het VK toegang tot de interne markt in de EU verliest, krijgen Britse bedrijven die zakendoen op het vasteland het lastiger. Bovendien bestaat het gevaar dat veel financiële instellingen verhuizen van Londen naar andere Europese steden.

De kans is dat de Britse economie tijdens de aanpassingsperiode in een dip komt is ook erg groot, waardoor het pond tijdelijk onder druk zal komen te staan.

Het VK wordt dan een kolonie van de EU

- Boris Johnson

3. Dooronderhandelen: pond krabbelt wat op
Het grote struikelblok voor een harde brexit is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De EU zet sterk in op het openhouden van deze grens. Aan de andere kant dreigt de Britse coalitie uit elkaar te spatten als premier Theresa May akkoord gaat met een regeling waarbij het land de grens tussen Noord-Ierland en het hoofdeiland scherp moet controleren.

De oplossing? Vrolijk dooronderhandelen en de al bestaande afspraken verlengen. Dit is tevens het meest aannemelijke scenario. Het VK blijft dan geld afdragen aan de EU en neemt de regels over, zonder dat het mag meepraten bij de besluitvorming.

Dat is behoorlijk pijnlijk en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson riep al dat het land in dit scenario een kolonie van de EU wordt. Met het oog op de belangrijkste alternatieven, is deze uitkomst echter de minst slechte optie.

Brexit: aftellen tot 29 maart 2019
Een zachte brexit of nieuw referendum zou zelfs beter zijn, maar gelet op de politieke verhoudingen binnen de Conservatieve Partij van premier May mag hier voorlopig niet op gehoopt worden.

Toch zie je dat Nederlandse ondernemers nog geen maatregelen nemen en hopen dat de brexit hen niet raakt. Een flitspeiling in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zien dat slechts 18% van de bedrijven zich 'in behoorlijke of zeer grote mate' voorbereidt op de brexit.

Hoewel maart dichterbij komt, is het nog niet te laat om de valutarisico’s in kaart te brengen en af te dekken met bijvoorbeeld een valutaoptie. Het voordeel hiervan is dat je je kunt beschermen tegen sterk uiteenlopende scenario’s. Voor een kleine (verzekerings)premie zijn ondernemers beschermd tegen een daling van het pond (hoe groot die terugval ook is).

Lees meer op Business Insider:
Bij een nieuw referendum zou 54% in de EU willen blijven
Er zou een akkoord zijn tussen de Britten en de EU over douane-unie
Banken zijn de dupe bij May’s plannen voor een zachte brexit

Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Opinie Joost Derks

Het Britse pond viert ook een coronafeestje

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Nieuws Aardappelen

Ierse telers in de knel door verbod op Schots pootgoed

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief