Shutterstock

Nieuws Brexit

VK en EU bereiken voorlopig brexit-akkoord

14 November 2018

De onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) hebben dinsdag 13 november gezegd een voorlopig brexit-akkoord te hebben bereikt. De Britse premier Theresa May zal dit plan woensdag 14 november presenteren aan haar ministers.

Inmiddels zijn enkele details uit de conceptversie al uitgelekt. "Bronnen melden dat er een akkoord is over een backstop", zo zegt correspondent Suse van Kleef in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit kan je vergelijken met een verzekeringspolis voor het geval dat het akkoord niet op tijd bereikt wordt. Dit houdt in dat de Britten tijdelijk in de douane-unie blijven, zodat er geen controle aan de grens hoeft te komen"

Eerder werd al bekend dat de Britten vanwege de brexit €40 miljard aan de EU moeten betalen. Ook blijven de rechten van de 3 miljoen Europese burgers in het VK (en vice versa de 1 miljoen Britten in de EU) redelijk vergelijkbaar.

Meer duidelijkheid
Er zal woensdag meer duidelijkheid komen over het conceptakkoord. Ook zullen de 27 ambassadeurs van de overige Europese landen bijeenkomen om de stand van zaken te bespreken. Correspondent Tim de Wit laat aan de NOS weten dat het voor May nog een hels karwei wordt om goedkeuring van haar kabinet te krijgen. "Het akkoord zal bepalen of de ministers instemmen of opstappen. In dat laatste geval wordt het nog ingewikkelder voor May."

Mocht het voorlopige akkoord goedgekeurd worden door het kabinet, dan moet deze ook nog steun krijgen van het Britse parlement, van 20 EU-lidstaten (die samen 65% van de bevolking vertegenwoordigen) en van het Europees Parlement. 

Dit blijkt lastig, want verschillende parlementariërs hebben zich (zonder het akkoord in te zien) al negatief uitgesproken over de plannen. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson sprak opnieuw de angst uit dat het VK een kolonie van de EU wordt en voormalig minister David Davis roept de conservatieve ministers en parlementariërs op tegen het akkoord te stemmen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport zet opnieuw stapje terug

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Nieuws Politiek

EU overweegt particuliere opslag varkensvlees

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox