Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Zwartboek

Greenpeace heeft de pik op Rabobank

11 Februari 2019 - Eric de Lijster - 32 reacties

Greenpeace heeft een zwartboek gepubliceerd waarin het de kredietverlening van Rabobank aan de 'megastallen en mestfabrieken' veroordeeld. Volgens de milieuactivisten is Rabobank de boerenbank van klimaatverandering, schade aan de natuur, stank en dierenleed. De boer blijft in de campagne buiten schot, zo benadrukt de organisatie.

Volgens Greenpeace willen veel agrarisch ondernemers wel duurzamer werken, maar zitten ze klem tussen de kleine marges en de torenhoge rekeningen. De milieuorganisatie heeft vervolgens Rabobank op de korrel genomen, omdat de bank volgens hen intensivering en schaalvergroting in de sector financieel stuurt. Greenpeace heeft een lijst gemaakt van 14 bedrijven waar Rabobank (naar eigen zeggen) meer dan €100 miljoen aan financiering in stak.

Technische maatregelen als mestverwerking en -vergisting zijn volgens de organisatie niet de oplossing om de negatieve gevolgen van deze investeringen op het klimaat en de natuur op te vangen. "De werkelijke oplossing van minder dieren wordt door Rabobank vooruitgeschoven", zo motiveert het. Greenpeace roept aanhangers op om onder de noemer 'Rabostank' een klacht in te dienen tegen Rabobank. Volgens de teller zijn er inmiddels ruim 19.000 klachten geregistreerd.

Oude voorbeelden
Rabobank laat in een reactie weten het zwartboek maandag 11 februari via de media te hebben ontvangen en deze te bestuderen. "Er zitten ook voorbeelden tussen van geruime tijd terug (2012). Ook zijn er situaties in genoemd waarbij weliswaar lokale onrust over de plannen is, maar waar van financiering geen sprake is", zo laat een woordvoerder van de bank na een eerste lezing weten.

Volgens de woordvoerder is het beleid van de bank genuanceerder dan Greenpeace nu doet voorkomen. "Wij nemen, net zoals Greenpeace, deel aan de Klimaattafel Landbouw om te praten over hoe de transitie van de landbouwsector vorm moet krijgen om te voldoen aan de doelstellingen van Parijs. Daarin verschilt ons doel niet van Greenpeace. Het heeft ook onze voorkeur om samen te werken aan het klimaat, in plaats van elkaar daarop te bevechten."

Rabobank wijst er daarnaast op dat de Nederlandse veestapel al krimpt door verduurzaming en innovaties. "Wij zijn een groot voorstander van verduurzaming en innovatie in de landbouwsector, omdat dat nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan. Daar investeren we ook in."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
32 reacties
Allee 11 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881316/greenpeace-heeft-de-pik-op-rabobank]Greenpeace heeft de pik op Rabobank[/url]
Daar slaat Greenpeace de spijker op zijn kop. De politiek geeft de Rabobank de ruimte en maakt de weg vrij om vervolgens de varkensboeren te injecteren met een forse hypotheek. Deze partijen zijn de echte veroorzakers van een doodzieke varkenssector. (vitaliseringsplan van de rabo) veel boeren snappen het nog steeds niet, inclusief de POV.
Oplossing is inderdaad minder vee. Je hoeft geen varkensboer te dwingen om te stoppen, die zijn er genoeg. Rechten uit de markt nemen om een kleinere gezonde varkensstapel over te houden.
Over de rug van de boeren wil de politiek de veestapel in stand houden en maar om een paar dingen. Mooie exportcijfertjes en werkgelegenheid.
Allee 11 Februari 2019
In Europa terug naar 100% zelfvoorzieningsgraad per eu land. Prijzen gaan dan naar een acceptabel niveau. En vele problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het geconsumeerde product komt uit de regio. Veel minder transport. Mest kosten vallen voor het grootste deel weg.

Ze willen de veestapel houden in deze omvang om er zoveel mogelijk mensen aan te laten verdienen.
Marge voor de boer gaat op deze manier nooit verbeteren.
Her 11 Februari 2019
Het is goed dat de Rabobank onze ondernemers de ruimte geeft om uit te breiden. Deze ondernemers zijn vakmensen het is beter dat we het hier in Nederland een goed stuk vlees kunnen produceren als dat in het buitenland gebeurt hebben we minder toezicht en controle zowel voor de dieren als het milieu.
Allee 11 Februari 2019
Dat kan nog beter als je per land terug naar 100% zelfvoorzieningsgraad. Daarom hoef je niet op 300% te gaan produceren, dat is onzin.
Consument 11 Februari 2019
Her schreef:
Het is goed dat de Rabobank onze ondernemers de ruimte geeft om uit te breiden. Deze ondernemers zijn vakmensen het is beter dat we het hier in Nederland een goed stuk vlees kunnen produceren als dat in het buitenland gebeurt hebben we minder toezicht en controle zowel voor de dieren als het milieu.
Het varkensvlees is als het uit de stal komt mischien nog goed en lekker maar als het door de slachterij is geweest stinkt het en als ik het gebakken heb zit er een mest smaak aan. Ik eet bijna nooit meer varkens vlees!
Als het allemaal wat kleinschaliger zou zijn kan dat hoop ik beter.
Theo 11 Februari 2019
@Allee. Je bent nogal stellig in je mening en ook enige marktkennis is jouw vreemd. Dit houdt ook in dat we bijvoorbeeld geen sinaasappels en bananen meer kunnen consumeren en alleen maar producten van het seizoen. Dus ook geen tomaten en bloemkool in de winter. En dit geldt voor veel meer producten Het groenteschap en de breedte van het aanbod zal sterk veranderen.
Allee 11 Februari 2019
Theo waarom zou dat niet door kunnen lopen...
Theo 11 Februari 2019
Allee. Met alleen productie uit eigen land heb je met de seizoenen te maken.
Allee 11 Februari 2019
Theo wat heeft dat te maken met een varkens productie van 300%...
Allee 11 Februari 2019
Als de productie op 100% zelfvoorzieningsgraad zit, gaan er nog steeds bedrijven stoppen (vrijwillig of niet) dan kunnen die zogenaamde (goede)ondernemers uit bereiden door deze weer over te nemen.
SE 11 Februari 2019
Voor varkensboeren is de varkenssector misschien doodziek. Maar voor bijvoorbeeld mengvoerbedrijven niet. Die verdienen goud geld. Voor hun geld massa is kassa.
Het hoge productievolume zijn voor toeleverende bedrijven en afnemers van de varkensboeren ideaal. Hun hele verdienmodel is gericht op overproductie en hun risico/faal kosten berekenen ze door bij de varkensboer. Zo komt het verlies bij de boeren terecht en de winst bij bijvoorbeeld de mengvoerbedrijven. En telkens wanneer de maatschappij kritiek heeft op de productiemethode dan heeft de boer het gedaan. Terwijl we op dit moment slechts het verdienmodel van de periferie faciliteren.

Winst en verlies eerlijk over de hele keten verdelen zodat boeren een normale beloning krijgen voor werk en risico. Dan kunnen ze het geld dat ze verdienen steken in de ontwikkeling van hun bedrijf en de varkenssector in Nederland weer sterk maken. Dat is veel beter dan hoe de mengvoerbedrijven met 'Hun' winst omgaan, het ontwikkelen van megabedrijven in het buitenland met geld van de Nederlandse boer. En daar dan vervolgens mee moeten concurreren. Wij als Nederlandse boeren financieren zo onze eigen concurrenten in het buitenland.
Allee 11 Februari 2019
SE goed gezien! De meeste willen het niet inzien, die willen bedrogen worden...
Allee 11 Februari 2019
SE Als een ander eu land ook niet boven de 100% mag produceren dan heeft de Rabobank daar niets meer te zoeken. Het heeft nog meer voordelen dan ik dacht...
SE 11 Februari 2019
Mensen willen idd graag bedrogen worden. Een handige graadmeter of je teveel betaald voor je producten is de frequentie waarmee je adviseur/voorlichter langskomt. Komt die elke maand of zelfs elke week dan betaal je veel te veel. Een commercieel adviseur moet elk bezoek kunnen verantwoorden naar zijn baas met een bepaalde hoeveelheid winst dat het bezoek heeft opgeleverd. Komen ze 1 keer per jaar een kerstpakket brengen dan zit je op de goede weg.


Stadsboer 11 Februari 2019
Als je de varkenssector snel om zeep wil helpen, moet je streven naar een 100% zelfvoorzieningsgraad. Dit betekent niet alleen een krimp van de varkensboeren maar ook een krimp van de toeleverende- en verwerkende bedrijven. Schaalvoordelen vallen ook bij deze bedrijven weg, en daarmee alle concurrentievoordelen.
Stadsboer 11 Februari 2019
@consument, als jou varkenslapje na het braden naar mest smaakt moet je misschien toch eens een andere marinade proberen! Een goed klaar gemaakt varkenslapje; heerlijk!
Allee 11 Februari 2019
Stadsboer. Dat voordeel komt sowieso niet bij de boer terecht.
B. 11 Februari 2019
Mengvoerbedrijven investeren in het buitenland omdat de productie naar het buitenland verplaats. Noordwest Europa wordt steeds minder interessant en rendabel wat varkenshouden betreft. Dit is pas het begin.
Allee 11 Februari 2019
De kosten zijn vele malen groter dan het concurrentie voordeeltje dat ook nog is niet bij de boer aan komt.
Allee 11 Februari 2019
B. goed gezien Daar gaat dus het concurrentie voordeel naar toe... Daar hebben de varkenshouders niets aan, sterker nog we worden benadeeld.
dubbellucht 11 Februari 2019
Toeleveranciers en afnemers kiezen liever voor veel winst in het buitenland en een slechte concurrentie postite voor de Nederlandse boer. Dan iets minder winst en een goede concurrentie postite voor de Nederlandse boer.
vlaming 11 Februari 2019
@Allee Greenpeace stigmatiseert zo een hele sector, alsof je het klimaat gaat redden met minder dieren te houden. Ze focussen zich enkel op dieren en laten de rest gerust, geeft een volledig verkeerd beeld en zijn zo even slecht als de klimaatontkenners.
ivm de zelfvoorzieningsgraad ben je ook volledig ernaast, je moet eens de spelregels van de wereldhandel erbij nemen.
Als de landbouw enkel zelfvoorzienend mag zijn, dan de industrie ook, want die stoot nog veel meer CO2 uit.
vlaming 11 Februari 2019
@consument
Blijkbaar heb je een stukje vlees gekregen van een niet gecastreerde beer, een klein aantal heeft nl berengeur af.
Allee 11 Februari 2019
Vlaming. Het gaat om het rendement. Als we aan onze portemonnee denken dan pak je het klimaatgebeuren automatisch mee in positieve zin.
Wat de wereld handel betreft, die word aan alle kanten beïnvloed door de politiek. Sprake van vrije wereldhandel bestaat niet.
Allee 11 Februari 2019
Vlaming. Klopt de industrie moeten hun eigen problemen maar oplossen, wij de onze.....
Kjol 12 Februari 2019
Greenpeace en vele andere organisaties en politici bestaan dankzij door hen zelf gefabriceerde crises.
Theater laat de kassa rinkelen.
MB 12 Februari 2019
Zolang de periferie nog langer zoveel geld opslokt en daardoor de kostprijs van de Nederlandse boeren opdrijft komen we vanzelf een keer uit bij de 100% zelfvoorzieningsgraad. Daar hebben we de politiek of Greenpeace, ViN etc. niet voor nodig om de sector kapot te maken. Anderen kunnen dat veel beter.
Henk 12 Februari 2019
Ik denk dat ze allebei in de spiegel moeten kijken waar men mee bezig is. Hoe men met de eeuwigdurende klimaatverandering omgaat is een onderdeel. En hoe de Banken met de boeren en andere bedrijven met de omgaat! Integer en sociaal moet het zijn, maar in de praktijk is het wel heel anders!
Zelfvoorzienend is een utopie, kan gewoon niet! Het doel moet zijn, dat de kostprijs betaald wordt! En dat er een goed product geleverd word! En weg met veel onzinnige regels die niets toevoegen. Dan krijg je weer vertrouwen en dat de mensen niet als slaven worden uitgebuit! Organisaties, verbeter de wereld, maar begin bij u zelf!
Allee 12 Februari 2019
Henk, wie gaat die kostprijs van 300% productie betalen ????
Geen consument. Waarom zouden die de extra kosten moeten betalen voor die 200% die we hier niet eens nodig hebben, maar het voor een habbekrats over de wereld verdelen.
Piet 12 Februari 2019
Sinds ik 20 jaar terug afscheid genomen heb van mijn voerfabriek en zelf meng, heb ik gelukkig nooit weer rode cijfers gezien. De toekomst heb je in eigen hand.
Sjakie 16 Februari 2019
Elk land een 100% eigen voorzieningsgraad lees ik hier heel stellig....

Dat is dan wel een erg vervelend doel voor een Nederlandse landbouw die het veelal van zijn export moet hebben.
Bovendien een zeer inhumane insteek voor de talloze landen die netto importerend zijn, omdat ze zelf bepaalde goederen niet kunnen produceren. Daarmee creëer je dus schaarste op veel plekken op de wereld en torenhoge voedselprijzen in het ene land en bij ons ontzettend goedkoop voedsel en producentenprijzen...

Lekker schelden op de Rabobank bekt zo makkelijk. Ik zeg net zo makkelijk Groenpies.

Enkele weken terug een petitie om boeren in Nederland milieuvriendelijker te laten produceren, waardoor elke geitenwollensok zijn ziel weer denkt te kunnen reinigen...
Nu een petitie tegen de Rabobank... zijn die mensen nou echt zo stom, of gewoon lid van de tegenpateee? Banken zijn gewoon commerciële instellingen die geld willen verdienen aan mensen en bedrijven die geld nodig hebben om initiatieven te ontwikkelen. Ik vind dat Groenpies daar totaal niks over te zeggen mag hebben, laat staan inspraak...
Groenpies' vleugels beschaduwen meer dan Nederland kan bedenken: Uit angst voor negatieve publiciteit en acties van de groenen terreur hebben grootwinkelbedrijven als Lidl, Aldi en ik meen ook Jumbo en Plus de intentie uitgesproken om alleen 'on the way to planet proof ' fruit te gaan verkopen.... Een gedrocht waarmee de grootwinkelbedrijven mooi weer spelen, waar Greenpeace blij mee is en waar de boeren als vanzelf weer extra voor moeten betalen. Dit dictaat wordt zonder pardon opgelegd aan producenten, maar geldt dan weer niet voor veel import groente en fruit... Ondertussen wordt de Nederlandse teler opgezadeld met een extra en dure 'licence to deliver'....

Het stelletje radicale aso's (want dat zijn deze geboren anarchisten) van Groenpies heeft een manier gevonden waarop hun groene maffia, waar hooguit 10% van de bevolking sympathie voor heeft, een land tóch kan regeren. Het is een regelrechte schande dat er nu eens geen programma als Keuringsdienst van Waarde, Radar of noem maar op een kritische inkijk geeft over ondemocratische machtsmanipulatie van bepaalde groeperingen. Greenpeace wil iets, de winkelbedrijven worden gechanteerd en de producenten betalen gegarandeerd de rekening... In de toekomst zullen we het moeten doen met importproducten, want geen normaal denkende boer ziet nog toekomst, omdat de strop steeds harder gaat knellen...

Ik zeg: prima initiatief, maar beloon het fair, zodat ook boer in eigen land er goed van kan leven en dan bedoel ik dat niet in de vorm van een 'licence to deliver'... Begin dus met fair trade richting eigen boeren en communiceer dat. Dat belangrijke element ontbreekt en vandaar mijn enorme afkeer tegen de maffioze praktijken van Greenpeace...

Iris 26 Februari 2019
Een prachtig voedselbos project: Voedselbos Ketelbroek
Een bijzonder stuk natuur waar landbouw volledig op ecologische manier wordt bedreven.

Met behulp van een sterk design kan een voedelbos op de lange termijn voor bijna 100% zelfunctionerend voedsel leveren voor mens en dier. Een ideologie of de toekomst?

Interessant artikel:
ttps://groenvandaag.nl/het-bijzondere-verhaal-van-voedselbos-ketelbroek/
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden