Shutterstock

Nieuws Klimaat

Hoger opgeleide is vaak grootste vervuiler

7 Maart 2019 - Wouter Baan - 7 reacties

'A zeggen en B doen'; dat gezegde gaat met name op voor de Nederlanders die zich de meeste zorgen maken over klimaat. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat hoger opgeleiden zich de meeste zorgen maken over klimaatverandering, maar tegelijkertijd vaak zelf de grootste vervuilers zijn.

Uit het onderzoek, wat gehouden is onder meer dan 2.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder, blijkt dat ongeveer 65% zich zorgen maakt over de klimaatverandering. Daarbij vindt het gros dat de overheid aan zet is om klimaatverandering tegen te gaan, bijvoorbeeld door grote multinationals te dwingen tot verduurzaming, of door woningen energiezuiniger te maken. 

Man vervuilender dan vrouw
In het onderzoek is tevens gekeken naar welke Nederlander de grootste vervuiler is. Daarbij is onder meer gevraagd naar de politieke voorkeur, de leeftijd en het opleidingsniveau. Daaruit blijkt dat in politiek opzicht de VVD-stemmer de grootste vervuiler is, gevolgd door CDA-stemmers en degenen die op D66 stemmen. Volgens de onderzoekers is het opvallend dat de partij van Rob Jetten als vervuilend uit de bus komt, omdat zij zich als 'duurzaam' profileren. 

Degenen die op de Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks stemmen, zijn het minst vervuilend, zo wijst het onderzoek uit. Daarbij zijn mannen over het algemeen meer vervuilend dan vrouwen. En qua leeftijd stoten mensen tussen de 35 en 49 jaar de meeste CO2 uit.

Hogere inkomens consumeren meer
Een andere conclusie uit het rapport is dat inkomen en CO2-uitstoot aan elkaar gerelateerd zijn; hoe meer mensen verdienen, hoe hoger de CO2-uitstoot. Qua opvattingen over het klimaat zijn daarentegen juist weinig verschillen tussen hoge- en lage inkomensgroepen. De onderzoekers denken dat de hogere inkomens simpelweg meer te besteden hebben en daardoor meer consumeren.

Tussen de hoger en lager opgeleiden zit wel een verschil. Zo ziet 55% van de hoger opgeleiden het somber in voor de komende generaties, terwijl dat bij de lager opgeleiden 40% is. Daarnaast stemmen hoger opgeleiden vaker op 'duurzame partijen' als GroenLinks of de Partij voor de Dieren. Qua gedrag zijn hoger opgeleiden meer vervuilend; vooral in vervoer en consumptie. Zo vliegt een hoger opgeleide jaarlijks gemiddeld 9,4 uur, terwijl een lager opgeleide gemiddelde 2,4 uur in de lucht doorbrengt.

Hoewel de Nederlanders een schonere wereld vooral van de overheid verwachten, zitten zij zelf niet stil. Ruim 4 op de 10 Nederlanders nam de afgelopen 5 jaar zelf maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het treffen van isolatiemaatregelen.

Klik hier om het hele rapport te lezen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
jan34 7 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10881603/hoger-opgeleide-is-vaak-grootste-vervuiler]Hoger opgeleide is vaak grootste vervuiler[/url]
ergerlijk is dat. dan weet je ook meteen naar wie je niet (langer) moet luisteren. En waarom gaan we nog steeds mee met de CO2 hoax? Dat we MOETEN versoberen is buiten kijf: het is snel te realiseren, goedkoop en helpt echt.
Maar CO2 als oorzaak voor klimaatverandering is een heel zwakke positie, terwijl er enorme investeringen gepland worden (door dat FLUT Parijs akkoord opgelegd).
WAAROM gaat de politiek mee in die hype, terwijl gezinnen en bedrijfsleven de rekening voorgelegd krijgen.
Her CO2 gealte in de atmosfeer wordt prima door de natuur geregeld. Daar helpt geen maatregel voor, net zomin als klimaatverandering, een natuurlijk (kosmisch) proces wat al heel lang optreedt, soms welkom, soms lastig.
Versoberen is het enige dat kan helpen, tevens omdat de meerderheid van de mensheid nog niet eens een goed leven heeft en dat wel graag wil. Maar als we niet willen versoberen krijgen we (of het nageslacht) grote koek van eigen deeg. Door de hebzucht
Westbrabander 7 Maart 2019
Als ik de media mag geloven zijn boeren ook zeer grote vervuilers. Ik durf het bijna niet te zeggen: Ik ben een hoger opgeleide boer, dus wel zo ongeveer het meest vervuilende wat er is.
boer 7 Maart 2019
Tja, een werkloze die thuis oo z’n ww zit te wachten heeft nu eenmaal geen auto of vliegtuig nodig voor z’n werk
jan34 7 Maart 2019
@boer. interessant, maak je verschil tussen vliegen voor de lol (vakantie) of vliegen voor werk? voor zover dat ueberhaupt op boeren van toepassing zou zijn. Ik denk dat de meeste weerstand tegen vliegen voor de lol bestaat. wat is jouw idee?
Johanvp 7 Maart 2019
Hoger opleide eten ook gezonder en hebben minder vaak overgewicht. Dus je zou zeggen dat vervuiling hem niet zo zeer zit in consumptie van voedsel.
Geilwenaore 8 Maart 2019
bie oes in West Vlaondern bekieken ze de boeren gelik str...jamr. olles skeilt an oes.
2.3 % van den co2 utstwaot es van de lanbouw
Buurke 8 Maart 2019
Duidelijk Geilwenaore
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden