Shutterstock

Nieuws Klimaat

Klimaat kost landbouw 1 tot 2 miljard euro

13 Maart 2019 - Niels van der Boom - 6 reacties

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft woensdag 13 maart de doorrekening van de klimaatplannen naar buiten gebracht. Om de geplande CO2-reductiedoelen te halen, moet de landbouwsector tot en met 2030 tussen de €1 en €2 miljard uittrekken.

De landbouwsector wordt in deze doorrekeningen vrij weinig genoemd en dan ook helemaal niet concreet. In totaal moet er in de komende 11 jaar 48,7 megaton CO2 worden bespaard, maar die besparing ligt grotendeels niet op het bordje van de landbouw. Voor deze sector wordt een reductie van 1,8 tot 4,6 megaton verwacht, waar de doelstelling 3,5 megaton bedraagt.

Het PBL berekende dat de CO2-besparing voor de landbouwsector in het komende decennium tussen de €0,9 en €1,8 miljard kost. Er wordt bijna niet gesproken over concrete maatregelen. De grootste besparing komt vanuit de industrie. Er moet daar een reductie van 14,3 megaton behaald worden, waarbij het PBL nu al aangeeft dat dit hoogstwaarschijnlijk niet gehaald gaat worden. Een andere waarschijnlijkheid is de komst van CO2-heffingen voor deze bedrijven.

Methaan- en lachgasemissie
Voor de veehouderij wordt wel de methaan- en lachgasemissie genoemd. Deze worden naar verwachting teruggebracht met 0,7 tot 1,8 megaton. Dit gaat via bestaande programma’s, zoals het investeren in de emissiearme stallen (Vamil/MIA). Daarnaast wordt het opkopen van de varkensrechten genoemd, om de varkensstapel zodoende te laten krimpen en de uitstoot te verlagen. Als kanttekening noemt het PBL wel dat deze emissiereductie grotendeels afhankelijk is van de stimuleringsregelingen.

De post 'landgebruik' focust zich voornamelijk op de vernatting van het veenweidegebied. Bij het grondgebruik wordt een besparing tussen 0,3 en 1 megaton mogelijk geacht. Volgens het planbureau dragen meer bos en natuurgebieden bij aan emissiereductie.

Kostenverdeling
De kostenpost tot bijna €2 miljard (maximaal €40 miljoen per jaar) komt voornamelijk voort uit de stalaanpassingen, de voermaatregelen en de bouw van mestvergistingsinstallaties. Met €600 tot €800 miljoen gaat de grootste rekening naar de glastuinbouw.

Het PBL blijft echter vaag over gedetailleerde plannen voor de landbouw. Naar eigen zeggen komt dit doordat een nieuw mestbeleid en het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van invloed zijn op de plannen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
dirk 13 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881668/klimaat-kost-de-landbouw-1-tot-2-miljard-euro]Klimaat kost de landbouw 1 tot 2 miljard euro[/url]
Lees vandaag op fenixx.org waar de oprichter van greenpeace een boekje opendoet. Hij zegt dat opwarming van de aarde de grootste zwendel is sinds de mensheid bestaat. In dat verband moet je ook bovenstaand voddenstuk lezen. Mensen laat je niet voor de gek houden.
Klimaat kerk verfoeier 13 Maart 2019
U hebt het bij het rechte eind, maar helaas, met de grote mede werking van de niet verkozen hoge bollebozen in Europa, samen met enkele pseudo wetenschappers van het IPPC, die van een lineaire grafiek een hockey stick maakten, willen en ZULLEN ze honderden miljarden uit de zakken rollen van de kleine man.
Terwijl de grote schepen ( noem maar de 10 grootste ter wereld) MEER verbruiken dan alle autos in onze westerse wereld...
Enkele correcte feiten, opgemeten door correcte wetenschappers:

De CO2 in de atmosfeer rond 1800: 0.028, vandaag 0.041
temperatuur stijging tussen 1850 en nu : 1,2°
In Vlaanderen hebben we ene Nic Balthazar die het fijne ervan weet....(?)
Lees er maar eens op na op Doorbraak.be : gewoon om te kotsen.
Onze klimaatspijbaars gaan het klimaat redden met geprint geld, mooi zo., en nog liefst spijbelen om vroeger en goedkoper op reis te gaan.

Begin EERST met vrouwen opleiding, dan minder kinderen en veel minder mensen op aarde, en dit wordt al een begin.
Op YouTube kijken nr prof Begeman.
In de buurt zijn een aantal heel degelijke klimaat neutrale huizen gebouwd, was toch zo beloofd....die mensen betalen zich blauw aan elektriciteit...
Dj 13 Maart 2019
Fenixx. Org is nep nieuws
Abonnee
Kjol 13 Maart 2019
Laatste generatie boeren in NL is al geboren. Helaas, het was mooi, geweldig zelfs, maar het einde komt nu rap in zicht.
Kees 13 Maart 2019
Klimaat wordt aangegrepen om doormiddel van wet- en regelgeving investeringen en werkgelegenheid te forceren.
Laat de ontwikkelingen in innovaties eens op een gezonde en natuurlijke manier zijn weg vinden.
Jpk 14 Maart 2019
Eerst de brexxit nadelen op 29maar betalen . Klimaat beleid afwacten op betere wetenschappelijke inzichten zie asbest
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden