Shutterstock

Nieuws Biologisch

Prijsverschil tussen bio en gangbaar krimpt

25 Maart 2019 - Niels van der Boom - 2 reacties

Het prijsverschil tussen biologische en gangbare producten in de supermarkt krimpt. Dat concludeert de Consumentenbond na het vergelijken van 115 producten in 13 supermarktketens en 4 biowinkels. Bio is in sommige gevallen zelfs een goedkoper alternatief geworden.

Circa 5 jaar geleden betaalde je voor een biologisch product gemiddeld 2 keer zoveel als voor het gangbare alternatief. Inmiddels is dit prijsverschil gekrompen tot 1,75 keer. Daarentegen is er wel een fors verschil tussen de verschillende winkels: supermarktketens Dirk en Vomar bieden daarbij de goedkoopste biologische producten, waar de natuurwinkels veruit het duurste zijn.

Prijsverschil van 30%
De verschillen in de bovenkant van de lijst zijn relatief klein. Biowinkels zijn in veel gevallen duurder dan de supermarkten; in het duurste geval scheelt het zelfs circa 30%. Echter, deze winkels hebben vaak een breder aanbod of meer gespecialiseerde producten, bijvoorbeeld voor mensen met een voedselallergie.

Inmiddels zijn deze biologische producten niet altijd meer het duurste in het supermarktschap. Zo betaal je voor bijvoorbeeld biologische melk of sinaasappelsap minder dan het standaard A-merk. De grootverpakkingen zijn soms ook gunstiger dan een standaardverpakking.

Biologisch aanbod
Meer dan de helft van alle biologische producten wordt in de supermarkt gekocht. Aldi en Lidl zijn niet in de lijst opgenomen, want zij hebben een te beperkt assortiment biologische producten. Marqt is de goedkoopste biowinkel. Of het afgenomen prijsverschil te maken heeft met het feit dat bioproducten goedkoper zijn geworden, of gangbaar duurder, schrijft de Consumentenbond niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jpk 26 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881796/prijsverschil-tussen-bio-en-gangbaar-krimpt]Prijsverschil tussen bio en gangbaar krimpt[/url]
Ook biologisch komt vanzelf onder invloed van wereldhandel
De chemische gbm middelen worden steeds natuurlijker
Even de consument opvoeden dat het voedselpakket niet 11% van huninkomen wordt maar 40% . Familie bedrijven krijgen weer de toekomst
schoenmakers1 26 Maart 2019
wie wil er nou voor die rommel meer betalen, ik vindt het verschrikkelijk dat die biologische rommel bij overschot zomaar in het gangbare circuit mag komen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden