Shutterstock

Nieuws Europees Parlement

'Crisisreserve landbouw moet fors omhoog'

12 April 2019 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De landbouwcommissie in het Europees Parlement wil dat de crisisreserve voor de landbouwsector verhoogd wordt tot €1,5 miljard, terwijl dat nu €400 miljoen is. Dit geld moet gebruikt worden om buitengewone maatregelen te treffen wanneer een crisis zich voordoet.

Volgens de landbouwcommissie van het Europees Parlement is het nodig dat de crisisreserve voor de landbouw verhoogd wordt naar €1,5 miljard. Met dit bedrag kunnen buitengewone maatregelen, in het geval van een crisis, worden betaald. Daarnaast kan de particuliere opslag van vlees of de interventie voor het opkopen van melkpoeder hiervan worden betaald.

Ongebruikte kredieten
De Europese Commissie maakte eerder bekend de rekening voor diverse crisismaatregelen door te schuiven naar de lidstaten. Op die manier zou extra geld vrijkomen voor ander beleid. De landbouwcommissie van het Europees Parlement is het daar echter niet mee eens. Zij willen juist dat ongebruikte kredieten van het Europees Landbouwgarantiefonds en de opbrengst van de administratieve sancties in de landbouwsector worden toegevoegd aan de crisisreserve. 

Wanneer er op de bovenstaande manier gewerkt wordt, dan verwacht de landbouwcommissie dat er zo'n €1,5 miljard beschikbaar komt voor de crisismaatregelen. Mocht dit bedrag niet hoog genoeg zijn, dan moet het mechanisme voor financiële discipline, dat rechtstreekse betalingen aan boeren vermindert, worden geactiveerd. Dit mag echter louter als laatste redmiddel worden ingezet, en met uitzondering van de eerste €2.000 aan betalingen.

Niet voldoen aan eisen
Daarbij laat de landbouwcommissie weten dat de agrarisch ondernemers die herhaaldelijk niet voldoen aan de wettelijke eisen omtrent het milieu, het dierenwelzijn of de voedselkwaliteit in de nieuwe voorstellen 10% van hun rechten verliezen; dat is momenteel maximaal 5%. Hierdoor kunnen deze boeren in totaal 15% worden gekort op het uit te betalen bedrag. 

De bovenstaande voorstellen moeten overigens nog wel door het gehele Europees Parlement worden goedgekeurd. Dit zal echter pas gebeuren na de Europese verkiezingen tussen, die donderdag 23 mei en zondag 26 mei plaatsvinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 15 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882062/crisisreserve-landbouw-moet-fors-omhoog]'Crisisreserve landbouw moet fors omhoog'[/url]
Europa is diep triest over een schade vergoeding. De peren export naar rusland in 2014 is door de eu28 vakkundig de nek omgedraaid
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden