Shutterstock

Nieuws Biologische landbouw

Kritiek op controle in biologische sector

7 Mei 2019 - Anne Jan Doorn - 5 reacties

Honderden producten in de winkel worden onterecht verkocht met het label biologisch. Het gaat om producten van ruim 200 boeren die zich niet aan de regels houden op het gebied van dierenwelzijn, medicijngebruik en milieu. Dat toont onderzoek van RTL Nieuws dinsdag 7 mei aan. Volgens Skal is dat beeld echter niet helemaal juist.

In het artikel staat dat 1 op de 10 biologische boeren de richtlijnen voor biologische landbouw aan de laars lapt. Volgens RTL Nieuws laat Skal, de onafhankelijke toezichthouder van biologische producten, bedrijven vaak te gemakkelijk wegkomen bij een overtreding.

'Fouten mogen hersteld worden'
Volgens Skal is het echter zo dat de ondernemers recht hebben om hun fouten te herstellen. Ook stelt de instantie dat RTL Nieuws een onterecht beeld schetst, waarbij diverse uitzonderingen naar buiten zijn gebracht. Daarentegen geeft Skal wel toe dat er wellicht strengere sancties moeten komen en dat er gekeken moet worden naar de hersteltermijn.

Skal gaat ook in op de specifieke gevallen die door RTL zijn uitgelicht. Zo heeft een veehouder varkensvlees als bio-vlees verkocht, terwijl hij nog in de omschakelperiode zat. Volgens RTL Nieuws had Skal het certificaat van dit bedrijf af moeten pakken. Volgens Skal kan dit echter niet, omdat het bedrijf nog niet biologisch was.

Schouten reageert
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft gemeld dat het goed is dat ondernemers hun fouten kunnen herstellen. "Het is goed dat Skal kijkt naar de zwaarte van de sancties. Daarnaast is een van de aanbevelingen uit eerder onderzoek naar de rol van Skal, dat de sanctiemogelijkheden beter moeten worden benut. Skal pakt dit al op", zo stelt de minister. 

Helma Lodders, Kamerlid voor de VVD, heeft vragen gesteld over de zaak. Zij vraagt zich af of dit nieuws het consumentenvertrouwen schaadt. Ook wil Lodders weten of het terecht is dat de boeren die zich niet aan de richtlijnen hebben gehouden, een meerprijs krijgen voor hun biologische producten. Tenslotte wil ze nog weten hoeveel overtredingen er moeten worden begaan voordat een product wordt afgekeurd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Ton Westgeest 8 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882373/kritiek-op-controle-in-biologische-sector]Kritiek op controle in biologische sector[/url]
Als biologisch zoveel extra opbrengt dan moet het wel kloppen. Het is geen extra subsidie waar mee gespeeld wordt, maar geld uit de markt. De melkfabrieken/supermarkten geven extra geld uit, die ze van de gangbare bedrijven/producten afpakken.
Dus, of de controle moet beter, of ze moeten de gangbare prijs krijgen. Het is zowiezo slecht voor de markt, deze negatieve berichten in de media, voor consumenten.
peer 8 Mei 2019
je kunt je ook afvragen of het bericht wel klopt niet alles wat de pers uitkraamt is de waarheid
Bas 8 Mei 2019
Bij zware overtredingen pakt skal wel degelijk
direct het certificaat af.
Het is alleen zo dat er vaak kleine dingen als registratie
niet kloppen en daar dan een lichte afwijking voor staat.
Product is dan toch nog gewoon terecht biologisch.
Ton Westgeest 8 Mei 2019
Dan geld toch Bas "bij twijfel niet inhalen" Als je bij RVO een komma verkeerd zet zit je al tot je nek in de problemen!
Je krijgt zoveel extra's voor biologisch dat je dan niet aan moet komen van "alleen mijn registratie klopt niet".
Wat er nu gebeurt is, jij krijgt veel geld voor je product en trekt hierdoor de hele sector weer naar beneden....
???!!! 8 Mei 2019
wanneer men zoiets simpels als administratie niet op orde heeft, dan zal het wel een puinhoop wezen.

U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden