Agrifoto

Weerupdate Bedrijfsresultaten

Machinefabrikanten in Europa boeren goed

12 Juni 2019 - Niels van der Boom

Ondanks de grillen in het weer en de productprijzen, boeren fabrikanten van landbouwmachines in Europa goed. Ze weten vrijwel allemaal groeicijfers neer te zetten en meer machines aan de man te brengen. Dat blijkt uit een analyse van de 10 grootste fabrikanten.

De Franse website Terre-Net.fr zette de omzetcijfers van 9 fabrikanten op een rij. In de lijst ontbreken de full liners (zoals CNH en John Deere) die ook trekkers en (oogst)machines produceren. Dit omdat cijfers van louter werktuigen niet beschikbaar zijn. Ook de specialisten zijn niet in de lijst meegenomen.

Eigenlijk had deze lijst een top 10 moeten zijn, maar er ontbreekt 1 grote naam: Kverneland Group. Sinds dit bedrijf in 2014 overgenomen is door Kubota, zijn er geen omzetcijfers meer bekendgemaakt. De 9 genoemde firma’s zijn in 2018 samen goed voor een omzet van €4,7 miljard.

Rood versus blauw
De top 9 wisselde de laatste 3 jaar slechts weinig. Afgelopen jaar streefde machinefabrikant Horsch voor het eerst familiebedrijf Lemken voorbij. De omzet bedraagt €402 miljoen, tegenover €380 miljoen bij Lemken. In 2017 was dat verschil nog €4 miljoen, in het voordeel van de blauwe. Over 2017 steeg het Italiaanse Maschio Gaspardo boven Pöttinger uit, al moest het die positie afgelopen jaar weer van de hand doen.

In 2018 was Kuhn Group verreweg de grootste producent in Europa. Dat is niet gek, want het bedrijf doet op bijna alle fronten in de landbouw mee. Als enige fabrikant boekt het een omzet van ruim €1 miljard. Daarmee is het cijfer met 8% gegroeid (jaar op jaar). Daarmee is de omzetgroei overigens wel kleiner dan het jaar ervoor, want toen steeg de omzet nog met 13%. 

Nederlandse rol
Op plek 2 vinden we het Franse Exel Industries, dat de omzet in boekjaar 2017/2018 zag dalen. Dit bedrijf omvat 12 fabrikanten op het gebied van gewasbescherming en bietenrooitechniek, waaronder het Nederlandse Agrifac. Bijna de helft van de omzet is vorig jaar gerealiseerd vanuit de veldspuiten en 13% vanuit de bietenrooiers.

De plaatsen 3 tot en met 6 worden ingevuld door Duitse fabrikanten, met op plek 7 het Oostenrijkse Pöttinger. Krone is de derde grootste fabrikant en zet als groep een resultaat neer van ruim €2 miljard. In het afgelopen financiële jaar boekte het een groei van zo'n 10% op landbouwgebied. Bij Amazone (plek 4) bedroeg de groei de helft. Lemken zet een vergelijkbaar cijfer neer en ook Horsch noteert de dubbele cijfers. Amazone en Lemken noemen de weersomstandigheden als een reden voor minder verkoop.

Familiedomein
Het Italiaanse Maschio Gaspardo vinden we terug op plek 8, gevolgd door hekkensluiter Väderstad. Ook dit bedrijf realiseerde een groei van 10% in 2018 (€302 miljoen). Net zoals 6 andere bedrijven in deze lijst, is ook het Zweedse concern een familiebedrijf. Voor 2019 verwachten de fabrikanten wederom goede zaken te kunnen doen. De middellange tot lange termijn wordt als positief gezien.

Hoe zit dat in de aardappeltechniek? Uiteraard is Grimme Group daar de grote speler, met een omzet van €459 miljoen (2017). Daarmee plaatst het zich als specialist in de lijst tussen Amazone en Horsch. De koek is verder verdeeld door Dewulf en AVR. Deze bedrijven behaalde in 2017 een omzet van respectievelijk €65 miljoen en €53 miljoen. Over 2018 hebben deze bedrijven (nog) geen cijfers gepubliceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden